+ Film

Meghalt az Oscar-díjra jelölt amerikai forgatókönyvíró

Alice Arlen

Hetvenöt éves korában meghalt Alice Arlen amerikai forgatókönyvíró, akit Nora Ephronnal együtt jelöltek Oscar-díjra a Meryl Streep főszereplésével készült 1983-as Silkwood című életrajzi dráma forgatókönyvéért.

Hetvenöt éves korában meghalt Alice Arlen amerikai forgatókönyvíró, akit Nora Ephronnal együtt jelöltek Oscar-díjra a Meryl Streep főszereplésével készült 1983-as Silkwood című életrajzi dráma forgatókönyvéért. Férje, Michael J. Arlen író szerint Alice Arlen hétfőn halt meg Manhattanben, hosszan tartó betegség után – írta a BBC News.

A zsurnaliszta családba született Arlen maga is újságíróként kezdte pályafutását és filmszerkesztőként dolgozott New Yorkban, mielőtt Ephronnal közösen megírta a Karen Silkwood amerikai aktivista történetéről szóló film forgatókönyvét. Silkwood egy plutóniumot gyártó üzemben dolgozott és rejtélyes körülmények között vesztette életét, amikor megpróbálta felderíteni a munkahelyén folyó szabálytalanságokat.

A Mike Nichols által rendezett filmet, amelyben Meryl Streepnek Kurt Russell és Cher volt a partnere, öt Oscar-díjra jelölték, ám végül egyetlen trófeát sem kapott az 1984-es Oscar-díjátadó gálán. Arlen és Ephron közösen írták az 1989-es Cookie és a 2007-es Amikor minden változik című film forgatókönyvét is. Arlen életrajzokat is írt: a nagynénjéről, Alicia Pattersonról, a Newsday című New York-i lap alapítójáról szóló biográfiája augusztusban kerül a könyvesboltok polcaira.

Az ő nevéhez fűződik továbbá a Louis Malle rendezte Alamo Bay (1985) és a Kathryn Bigelow által filmvászonra álmodott Örvénylő vizeken (2000) című film forgatókönyve is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top