+ Tánc

Ötvenéves lett a díjnyertes néptáncegyüttes

bartina

Idén ötvenéves a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes, amelynek gyermekcsoportja kategóriájában első helyezést ért el a tavalyi Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen.

Idén ötvenéves a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes, amelynek gyermekcsoportja kategóriájában első helyezést ért el a tavalyi Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen.

A jubileumot Szekszárdon április 16-án táncoktató programmal, játszóházzal, fotókiállítással, táncházzal, április 23-án gálaelőadásokkal ünneplik meg, amelyeken fellépnek a táncegyüttes régi tagjai is. A Bartina az 1970-es években is részt vett a Röpülj páva népzenei vetélkedőn, de a Fölszállott a páva verseny volt az eddigi legnagyobb sikerünk – mondta Matókné Kapási Júlia művészeti vezető. A szekszárdi gyermektáncosok sárközi, bogyiszlói és bukovinai táncokból összeállított koreográfiákkal nyerték meg az MTVA és a Hagyományok Háza közös televíziós versenyét a táncegyüttesek között. A december 18-i döntőben bogyiszlói táncot adtak elő.

A művészeti vezető felidézte, hogy a szekszárdi együttest 1966-ban Szabadi Mihály koreográfus hozta létre a tolnai megyeszékhely kereskedelmi szakképző iskolájában, és vezette 1986-ig. Az együttes 1970-ben az akkor átadott Babits Mihály Művelődési Központ kulturális csoportja lett, 1991-től önálló egyesületként működik. A fél évszázad alatt több ezer táncos fordult meg a Bartinában.

A művészeti együttes kezdetben a Szekszárdhoz közel fekvő Sárköz tánckincsét vitte színpadra, majd tíz év elteltével fordult a Kárpát-medence más tájegységei felé. A sárközi táncok – a decsi verbunk, a karikázó, a sárközi csárdás és a sárközi friss csárdás, illetve a cinegésnek nevezett sárközi ugrós – ma is jelentős részét adják a repertoárnak. A színpadra állított, mások mellett Szabadi Mihály, Nyemcsok Pál, Taba Csaba által írt koreográfiák ezekből a tánctípusokból merítenek. Szabadi Mihálynak az 1980-as években készített, Szőlőtaposó című darabját több  együttes műsorra tűzte, ma már klasszikus alapmű. A Bartina együttesnek a 2014-es mexikói Zacatecas folklórfesztiválon is ez volt az egyik legsikeresebb száma.

Matókné Kapási Júlia arra is kitért, hogy a Bartina úttörő volt a kisebb korosztályok oktatásában: 1979-ben Szekszárdon kezdték el a játszó néptánciskolát, amelynek módszereit más együttesek is átvették. A legkisebb táncosok most 5-7 évesek, akik népi játékokon, mondókákon keresztül ismerkednek meg az egyenletes lüktetéssel, az ugrós alapmozgásokkal. Jelenleg 270-en táncolnak az egyesület hat korcsoportjában tíz táncoktató irányításával.

Számunkra fontos, hogy az ügyhöz hű és alázatos emberek dolgozzanak itt. Arra törekedtünk, hogy erős legyen a nálunk táncolók identitása, szeressék a közösséget, és szeressenek táncolni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top