+ Ajánló

A te gyereked megnézheti a Saul fiát? – 12+

Csütörtökön, az Uránia Filmszínházban kezdődött az a vetítéssorozat, amelynek keretei között a fővárosi diákok ingyen nézhetik a Saul fiát, mely 12-es karikát kapott.

Szülőként már korábban értesültem arról, hogy osztályok, sőt egész iskolák ingyen nézhetik meg a Saul fiát. Elborzadva értesültem arról, hogy a mai középiskolások között sok olyan akad, aki – legalábbis szóban – mereven és kategorikusan elzárkózik a lehetőség elől. Az indoklásban főleg olyan „érvek” hangzottak el, amelyek a sokak által „megénekelt” alpári kommentháborúból lehetnek ismerősek. Ezért is érdekelt, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett sajtótájékoztató.

– Tavaly nyáron az Uránia Nemzeti Filmszínház menedzsmentje elkezdett azon gondolkodni, hogy az akkor már hiteles Saul fia című filmet hogyan tudnánk a fiatal generáció számára „több mint vetítés módszerével” elérhetővé tenni. […] Megszólítottunk több mint száz budapesti középiskolát, az iskoláknak közel a fele válaszolt a megkeresésre. A felajánlás az volt, hogy jöjjenek el hozzánk, és egy rendkívüli történelem óra keretei között nézzék meg ezt a filmet. Harminc ilyen vetítés lesz, közel tizenhárom ezer diák fog hozzánk ellátogatni – vázolta a program lényegét Elekes Botond, az Uránia igazgatója, majd így folytatta:

Azt gondolom, hogy a holokausztra és a mindenfajta genocídiumra való emlékezést nem lehet elégszer elkövetni, hiszen csak így lehet megelőzni, hogy hasonló helyzetek a Föld bármely pontján előfordulhassanak.

A Saul fiáról szóló cikkek a Librariuson.

Böszörményi Gábor, a film forgalmazója elmondta, hogy már a cannes-i bejelentés előtt is szándékukban állt létrehozni egy füzetet a filmhez, valami olyasmit, ami segít a feldolgozásban a nézőnek. A most induló oktatási program éppen ezért jó apropó a kiadvány megjelentetésére. Kár, hogy a füzet még nem készült el… talán jövő hétre, s akkor kaphatnak belőle az iskolások is:

– Nagy öröm, hogy szeptembertől országszerte tartunk vetítéseket a középiskolásoknak, a most induló program újabb lökést adhat ehhez. A film jelenleg 143 ezer nézőnél tart, ami azt jelenti, hogy az elmúlt öt év legsikeresebb magyar filmje, és nem úgy tűnik, hogy megáll a nézőszám emelkedése. A mai nap is negyvenhét mozi vetíti a filmet, ami megfelel az induláskori kópiaszámnak.

001. uránia-saulDr. Latorcai Csaba, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős államtitkár szokatlan őszinteséggel mesélt arról, hogy 2015 elején hallott először a Saul fiáról, amikor a Filmalapnál tárgyalt. Akkor azt az információt kapta, hogy van egy film, ami dobozban pihen, mert a Cannes-i Filmfesztiválra akarják nevezni.

– Kicsit mosolyogtam magamban, mert nem hittem a filmben, úgy, ahogy szerintem honfitársaim ezrei sem hittek ebben a filmben… mígnem aztán tényleg olyan díjeső zúdult a produkcióra, amire az egész nemzet évtizedek óta vágyott. De a kormány nem a díjak miatt állt a Saul fia mellé, és nem a díjak miatt kívánja több mint tízmillió forinttal támogatni az Uránia Filmszínháznak azt a kezdeményezését, hogy ingyen legyen lehetősége a középiskolásoknak megtekinteni ezt a filmet…

Persze, az újságíró ilyenkor már résen van, s figyel, miként fog befejeződni a mondat:

…hanem azért, mert hisszük azt, hogy csak akkor nem ismétlődhet meg a Holokauszt borzalma, csak akkor nem ismétlődhet meg Magyarország történelmének egyik legnagyobb tragédiája, ha megismerik azt a fiatalok. Ezért döntöttünk úgy, hogy más, a kormányzati emlékezetpolitikába illeszkedő programokat is támogatunk: a zsidó temetők rekonstrukciójába is középiskolásokat kívánunk bevonni az iskolai közösségi szolgálaton keresztül…

A film producerei már a kezdet kezdetén fontosnak gondolták, hogy a Saul fia eljusson a középiskolásokhoz, ezért is fontos volt, hogy a korhatár-bizottság tizenkettes karikát adott a filmnek. Már az előkészítés során is fontos volt az autenticitás és a történelmi hűség… ami hozzájárul ahhoz, hogy a mai fiatalok hiteles képet kaphassanak korszak legszörnyűbb eseményeiről.

A Saul fia című füzet első körben tizenötezer példányban fog megjelenni, a vetítések résztvevői mind kapnak belőle. A füzet felét kitevő történeti részt dr. Vági Zoltán, a film történész-szakértője írta, de emellett lesz franciából fordított fejezet, ami médiaismereti szempontok szerint íródott. A füzetben ismertetik – a megértést segítendő – a zsidó temetési szokásokat és a hagyományból eredő rítusokat is.

***

Azért abban bízom, hogy cikk elején emlegetett gyerekek, akik emberellenes és rasszista nézeteiket nem az ujjukból szopták, talán – ha másért nem, lógás gyanánt – megnézik a filmet, s valami csak-csak átjut az előítéletekből kovácsolt szemellenzőjükön.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top