+ Irodalom

Eddig soha nem látott irodalmi ereklyék kiállítása

pim

Így például megnézheted Petőfi Sándornak azt a pénztárcáját, amelyet Szendrey Júlia hímzett, Arany János falióráját, József Attila székét és Kaffka Margit íróasztalát is.

Neves irodalmárokhoz kötődő tárgyakat láthattok a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállításán, amely az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást.

A kiállítás a nagyközönség által korábban sosem látott tárgyakon keresztül enged bepillantást az olvasmányokból, filmekből, színházból és az iskolából ismert szerzők mindennapos életébe, így például látható lesz Petőfi Sándornak az a pénztárcája, amelyet Szendrey Júlia hímzett, Arany János faliórája, József Attila széke és Kaffka Margit íróasztala is.

Emellett az intézmény kézirattárába, könyvtárába, művészeti tárába és a médiatárába került anyagokból a kiállításon megnézhetik Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők kéziratai, valamint bemutatják az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét is.

Szintén megtekinthetőek lesznek a Kosztolányi Dezső félbe fűrészelt könyvespolcán újra helyet találó, saját könyvtárából származó kötetei, valamint számos írói portré és művészi illusztráció. A látogatók böngészhetnek majd a PIM fotógyűjteményének és dedikált köteteinek ritka darabjai között, emellett meghallgathatják az intézmény irodalmi interjúit is.

A múzeum a kiállítással nem csupán számvetést kíván készíteni az elmúlt évek muzeológiai háttérmunkájáról, hanem egyúttal szeretnék ráirányítani a figyelmet arra is, hogy a közönség elé kerülő, vizuálisan megkomponált tárlatok válogatott anyaga mögött milyen hatalmas gyűjtemény húzódik meg.

A tárlat részeként a PIM munkatársai mesélni fognak a tárgyak megszerzésének néha kalandos menetéről, és rendhagyó módon lehetőség lesz a raktárak megtekintésére, a restaurálás körülményeinek megismerésére is. A múzeum kisfilmek segítségével is igyekszik majd megszólítani a látogatókat, mesélve a kiállításhoz vezető összetett munkafolyamatokról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top