+ Irodalom

Gyerekrablós bűnügyi regény és irodalmi életrajz a Costa Könyvdíj döntősei között

costa

Egy elrabolt gyerekről szóló bűnügyi regény és Lewis Carroll híres szereplője, Alice életrajza is azon öt kategóriában jelölt húsz mű között szerepel, amelyek esélyesek az idei rangos brit Costa Könyvdíjra.

Egy elrabolt gyerekről szóló bűnügyi regény és Lewis Carroll híres szereplője, Alice életrajza is azon öt kategóriában jelölt húsz mű között szerepel, amelyek esélyesek az idei rangos brit Costa Könyvdíjra. A Costa Book Awards öt kategóriában díjazza a könyveket: regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A kategóriák győzteseit január 4-én jelentik be, majd a díjazottak között dől el az év könyve verseny, amelynek eredményét január 26-án hozzák nyilvánosságra – számolt be róla a BBC News.
Az esélyes szerzők között van Kate Atkinson is, aki 1995-ben, amikor a díjat még Whitbread Prize néven emlegették, már elnyerte az elismerést. Az írónő most A God in Ruins című regényével került fel a szűkített listára, amelyen a Booker-díj egy esélyese, Anne Enright The Green Road című regénye is szerepel.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő írók pályázhatnak, az egyes kategóriákban 3000 fontos (1,3 millió forint) pénzjutalom jár a győztesnek. Az év könyve díj mellett – amelyet tavaly Helen Macdonald memoárja, a H is for Hawk kapott – 30 ezer fontot vehet át az abszolút győztes.
A fikciós prózai mezőnyben Atkinson és Enlight oldalán Patrick Gale A Place Called Winter és Melissa Harrison At Hawthorn Time című munkája verseng. Az elsőregényesek döntőjébe Sara Baume Spill Simmer Falter Wither című könyve, Kate Hamer elrabolt kislányról szóló The Girl in the Red Coat című krimije, továbbá Andrew Michael Hurley krimije, a The Loney és Tasha Kavanagh Things We Have in Common című műve jutott be.

Az életrajzi kötetek közül Robert Douglas-Fairhurst munkája, a The Story of Alice: Lewis Carroll and the Secret History of Wonderland, továbbá Thomas Harding The House by the Lake című könyve, Ruth Scurr John Aubrey: My Own Life című műve és Andrea Wulf Alexandre Humboldtról szóló kötete került a rövidlistára.

A költészeti kategóriában a Physical című Andrew McMillan versgyűjtemény, Kate Miller The Observances című verseskötete, Don Paterson 40 szonettje, valamint Neil Rollinson Talking Dead című könyve indulhat a Costa-díjért.
A gyermekkönyvek finalistái között szerepel Frances Hardinge The Lie Tree, Hayley Long Sophie Someone, Sally Nicholls An Island of Our Own és Andrew Norriss Jessica’s Ghost című munkája.

Az idén a rövid listára került szerzők között 12 nő és nyolc férfi van, életkoruk 27 és 68 év között mozog. Christopher Rogers, a Costa igazgatója szerint rendkívül jó színvonalú munkák, tehetséges szerzők könyvei közül válogathattak idén.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top