+ Képzőművészet

Elhunyt Ernst Fuchs

Ernst Fusch

Az elsősorban élénk, színes festményeiről ismert művész, nemzetközi hírnevet szerzett szobrászként, színpadi díszlettervezőként, grafikusként, zeneszerzőként és költőként is.

Életének 85. évében hétfőn este elhunyt Ernst Fuchs, osztrák festő-és szobrászművész, a fantasztikus realizmus egyik atyja.

Az elsősorban élénk, színes festményeiről ismert művész, nemzetközi hírnevet szerzett szobrászként, színpadi díszlettervezőként, grafikusként, zeneszerzőként és költőként is.

Halálhírét a művész fia, Tillmann Fuchs megerősítette, annak okát viszont nem közölte. A művész családja körében hunyt el egy bécsi kórházban. Végső akarata szerint a Hütteldorf temetőben – Bécs 14. kerülete – helyezik majd végső nyugalomra.

Ernst Fusch

wikiart.org

Egy zsidó kereskedő és egy katolikus varrónő gyermekeként látta meg a napvilágot 1930. február 13-án. Őt már katolikusnak keresztelték, apja családjából viszont több rokona is a holokauszt áldozatává vált.

Még csak 15 éves volt, amikor felvették a Bécsi Akadémiára. Itt találkozott csoporttársaival, – Arik Brauer, Rudolf Hausner, Fritz Janschka, Wolfgang Hutter and Anton Lehmden – akikkel később megalapította a Fantasztikus Realizmus Bécsi Iskoláját.

Ernst Fusch

wikiart.org

Akadémista éveiben erősen hatott rá Klimt, Schile és kortársaik, ezt többek között az akkori anyag-és színhasználata is jelezte. Újjáélesztette a hagyományos festészeti technikákat, az olaj mellett például tojástemperát használt.

Festményei szürrealista és manierista stílusjegyeket hordoznak, témái középpontjában pedig a keresztény és zsidó szimbolika, bibliai témák, és a látomásos álmok álltak.

1950-ben Párizsba költözött, ahol tizenkét évet élt, majd Olaszországban, Spanyolországban, Angliában és az USA-ban utazgatott, közben olyan művészekkel került barátságba, mint Salvador Dali, Giorgio de Chirico vagy Jean Cocteau.

Ernst Fusch

www.ernstfuchs-gallery.com

Miután belépett a jeruzsálemi Elszenderülés bencés apátságba 1957-ben, nekikezdett egyik legismertebb és legnagyobb művének, az Utolsó vacsorának. Bécsbe 1961-ben tért vissza.

1972-ben megvett egy elhanyagolt, leromlott állapotú Otto Wagner által tervezett villát Hütteldorfban, felújította és átalakította, majd 1988-ban megnyitotta az Ernst Fuchs Múzeumot.

1988 óta Fuchs Monte Carloban élt egy hotelben, amíg haza nem költözött Bécsbe.

(Forrás: AP, Local.at)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top