+ Tudomány

Minél magasabb vagy, annál nagyobb az esélyed a rákra?

Összefüggés lehet a testmagasság és a rák kockázata között egy svéd kutatás eredményei szerint.

Svéd kutatók ötmillió ember adatait elemezték, és arra jutottak, hogy aki magasabb, annak nagyobb az esélye a mell- és a bőrrákra. Korábbi tanulmányok már kimutatták a magasság és a rák összefüggését, de az okát továbbra sem tudják.

A kutatásból az derült ki: a felnőtt testmagasság minden 10 centiméterével 18 százalékkal emelkedik a rák kockázata a nőknél, 11 százalékkal a férfiaknál.

A felnőttkori testmagasság ugyan nem sorolható a rák okai közé, mégis úgy vélik, más, a gyermekkori növekedéssel kapcsolatos kockázati tényezőkre utalhat. A kutatók szerint a magasabb embereknél több, növekedési faktornak nevezett molekulaféle van jelen, ezek szerepet játszanak a rákos daganat növekedésében. Testük több sejtből áll, ez is növeli annak az esélyét, hogy valamelyikük rákossá váljon.

Szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, nincs mitől tartaniuk a magas embereknek, mert a rákkockázat mindenkinél csökkenthető. Sarah Williams, a brit Rákkutató Intézet munkatársa azt mondta, a svéd tanulmány nem vett figyelembe számos kockázati tényezőt, többek között a dohányzást, és nem szerepelt benne, hogy a vizsgált nők jártak-e mellrákszűrésre.

Mindegy, ki milyen magas, sokféle módja van annak, hogy csökkentse a daganat kockázatát, ilyen a füstmentesség, az alkoholfogyasztás mérséklése, a testmozgás, az egészséges testsúly elérése és megőrzése vagy a biztonságos napozás.

Fotó: mitchlevenberg.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top