+ Képzőművészet

Saját magáról szivárogtatott ki meztelen fotókat a cyber-feminista művésznő

Molly Soda

Molly Soda a Should I Send This? (El kéne küldenem?) című projektjében el nem küldött, szexuális töltetű üzeneteket és meztelen, telefonnal készített fotókat válogatott össze.

Molly Soda digitális művész, cyber-feminista, aki önmagát a Webcamera és a Tumblr királynőjeként határozza meg, legutóbbi projektjében büszkén mutatta meg fedetlen kebleit, és termesztés szőrzetét magán viselő intim testtájait.

Nem igazán érdekel, hogy mit gondolnak a férfiak a szőrzetemről vagy a testemről. Sokkal jobban izgat, hogy én mit gondolok róla. Mások visszajelzései viszont felbátorítanak. Rengeteg lánytól kapok üzenetet, hogy miután látták, hogy a hasszőrzetemet is büszkén megmutatom, ők is sokkal bátrabbak lettek és nem szégyellik a sajátjukat. Egyedül ez számít.

– mondja Molly Soda, aki az elmúlt tíz évben 24 000 követőt szerzett a Twitteren.

Legutóbbi, a Should I Send This? (El kéne küldenem?) című projektjében el nem küldött, szexuális töltetű üzeneteket és meztelen, telefonnal készített fotókat válogatott össze, amiket nem mert megosztani választottjával. A felvételek tulajdonképpen „direkt” rossz minőségűek, nem akarnak jobbnak látszani, annál mint amik.

Molly Soda

www.dazeddigital.com

(A koncepció szerintünk egy kicsit hasonlít Nagy Kriszta x-T, azaz Tereskova legutóbbi kiállításához, ahol a művész 32 fotóprintet állított ki a Liget Galériában. Az Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfival (FEMINIZMUS 2015) című kiállítás képein az üzenet médiumaként meztelen testét használta: naplórajzait állították ki, a fiktív, rajzos-szöveges jegyzetei készítése közben azonban „beszippantotta a Facebook”, és „bizonyos fiúknak” elkezdett üzeneteket irkálni, a papír helyett pedig a testére írta fel verseit.)

A szövegek és a fotók csak gyűltek és gyűltek, nemcsak a fejemben, hanem a számítógépemen is. Muszáj volt már valamit kezdenem velük.

– nyilatkozta Soda.

De bármi, amit közzéteszel az interneten, rengeteg embert vonzhat, akik gyakran bántóan véleményezik a képeidet. Ráadásul már kislánykorunktól kezdve azt tanuljuk, hogy minél kritikusabbak legyünk önmagunkkal és más nőkkel szemben is, ami melegágya a testszégyenítésnek.

– tette hozzá.

Molly Soda

www.dazeddigital.com

Nem Molly Soda volt az első, aki hasonló képekkel hívta fel a tévesen idealizált női testképre a figyelmet: még 2013-ban robbant ki a bikinivonal-botrány az Instagramon, amikor Petra Collins fotós profilját azért törölték, mert az általa kiposztolt képen kilógott a bugyija alól a fanszőrzete.

Molly Soda

@Petra Collins / telegraph.co.uk

Hiába telt el azóta két év, a cenzúra továbbra is gyakran indokolatlanul működik az Instagramon: a menstruációs vért, a fanszőrzetet és a mellbimbókat ábrázoló fényképeket szorgosan törlik figyelmeztetés nélkül, de ha tökéletes testű, feltehetően plasztikai műtéten átesett hölgyek mutogatják mosolyogva mellüket és feneküket vagy borotvált bikinivonalukat, azzal kevésbé van gondjuk.

(Forrás: Dazeddigital)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top