+ Film

Fontos, hogy felismerjük a propagandát!

oszk-propaganda

Napjainkban sokaknak nehezére esik megkülönbözetni a propagandát a valóságtól, pedig bőséges történelmi tapasztalat áll rendelkezésünkre. Az Széchenyi Könyvtár előadásokkal segít.

Propaganda a XX. században címmel indít fél éven át tartó, irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatot szeptember 17-től az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az OSZK ötödik éve rendezi meg KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti sorozatát, melynek idei tematikus évada a 20. századi propagandáról szól. Az érdeklődők minden hónapban egy-egy neves szakértő előadását hallhatják, amelyet a témát további árnyalatokkal gazdagító színházi est, koncert, performansz vagy egyéb művészeti produkció követ

– tudatta az MTI-vel csütörtökön az OSZK.

Mint közölték, minden esthez a könyvtár gyűjteményéből válogatott, csak ezeken a napokon látható minitárlatokat is rendeznek, melyekben igazi ritkaságokból összeállított csemegéket mutatnak meg.

A nyolc estből álló sorozat Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár A propaganda anatómiája című előadásával kezdődik szeptember 17-én, majd a további tematikus esteken Vörös Boldizsár, Takács Róbert és Kun Miklós történészek, Tomka Ferenc teológus, Jákfalvy Magdolna színháztörténész, Réz András filmesztéta és Kádár Judit irodalomtörténész mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.

A részletes program elérhető az alábbi linken, vagy az előadássorozat facebook-oldalán.

Politikusok, hittérítők és üzletemberek évezredek óta tudják, amit mi persze körömszakadtig tagadunk, hogy viselkedésünket nem a józan ész, hanem az érzelmek irányítják. Észre sem vesszük, hogy álmaink és vágyaink, hiúságunk és félelmeink sebezhetővé, kiszolgáltatottá tesznek bennünket. A politikai és a kereskedelmi propaganda, a média és a hivatásos meggyőzők egyre rafináltabb eszköztárral bombáznak bennünket. Hogyan alakultak, melyek a propaganda, a meggyőzés taktikái, és hogyan védekezhetünk ellenük?

– idézi Kepes Andrást az Országos Széchenyi Könyvtár beharangózója.

(Jelen írás egy MTI-hír bővített változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top