+ Fotó

Gyönyörű balatoni fotók az 50-es, 60-as évekből

Az eredetileg kertészeti kutatóként dolgozó Talabér, az 1950-es és 1960-as évek fordulójának Balatonfüredjét dokumentáló és láttató életművét kizárólag a leszármazottaknak köszönhetően ismerhetjük. Ők őrizték meg ugyanis az Ágnes-villa padlásán töredékes levelezését, fekete-fehér fényképeit, üvegnegatívjait.

Retrospektív fotókiállítás kíséri a Tempevölgy folyóirat új számának bemutatóját. Érdekes kordokumentumok egy mára szinte teljesen elfeledett füredi fotográfustól.

Az 1924-ben Balatonfüreden, a mai Csók utca 15. szám alatt álló Ágnes-villában született Talabér Gyula, az ötvenes években készített felvételeiből nyílik kiállítás a Városi Múzeumban szeptember 5.-én. A fiatalon elhunyt alkotó képei illusztrálják a Tempevölgy folyóirat legújabb számát – írja a balatonfured.hu.

talab2

Padláson őrzött hagyaték:

Az eredetileg kertészeti kutatóként dolgozó Talabér, az 1950-es és 1960-as évek fordulójának Balatonfüredjét dokumentáló és láttató életművét kizárólag a leszármazottaknak köszönhetően ismerhetjük. Ők őrizték meg ugyanis az Ágnes-villa padlásán töredékes levelezését, fekete-fehér fényképeit, üvegnegatívjait. Talabér, bár nem foglalkozott hivatás szerűen a fotográfiával, több szakmai díjat kapott, Távolban egy fehér vitorla című képével külföldi kiállításon is szerepelt, sőt Zákonyi Ferenccel közösen az Utazás a Balaton körül Kenesétől Keszthelyig illetve a Tihanyi félsziget című, az ötvenes évek közepén megjelent diafilmekben is részben az ő felvételei láthatók.

talabvit

Katona Csaba történész így ír Talabérról:

– Már-már kommersz, de helyesebben talán egyszerűnek nevezhető témaválasztás jellemzi Talabért, teszi különösen értékessé fotói többségét a (hely)történész számára. Hiszen a korabeli Füred számos apró részletét örökítette meg, ezen felül azonban – tágabb horizontról szemlélve mindezt – nem csak a füredi élet részleteit lelhetjük fel, hanem például a manapság oly divatos retró jegyében a korai Kádár-korszak hajviseletének, ruházatának, gesztusainak is gazdag tárházát. Figyelme nem csupán a turisták által látogatott nyári Füredre terjedt ki: fotózta a település fölött meghúzódó Koloska-völgyet, a Füredhez csatolt Arács falusias házait, a kikötőben a hajókat, a halászokat és kocahorgász kisfiúkat, a hajógyári munkásokat. A fürdőteleptől feljebb a piacot, az árusokat, a hétköznapi embereket, a pályán sportoló fiatalokat. Színes mozaikok alkotják tehát füredi hagyatékának zömé.

talabér-gyula-portré

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top