+ Színház

Ezt a nénit mindenkinek látnia kell: 90 éves holokauszt-túlélő táncol a színpadon

fahidi éva

Fahidi Éva végigtáncolta és tornázta az egész életét. Kivételesen érzékeny kapcsolatban van a testével, erős fizikai emlékei és élményei vannak. Ezen kívül fantasztikus előadó, többször hallottam beszélni nagy hallgatóság előtt is. Nem véletlen, hogy őt kérték felszólalásra Angela Merkel mellett Németország központi megemlékezésén Berlinben – meséli Fahidi Éváról a Tünet együttes művészeti vezetője.

A Tünet Együttes egy egészen különleges bemutatóra készül ősszel. A Sóvirág című előadás Fahidi Éva 90 éves Auschwitz-túlélő és Cuhorka Emese táncos-előadó mozgásos-verbális, vallomásos duettjével.

Az előadás olyan témákat jár körül, mint a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadék, egymás sorsába való belehelyezkedés, az öregedés, fiatal és öreg testben való létezés – mindezt humorral, őszinteséggel, empátiával. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezi.

fahidi éva

Fotó: Mészáros Csaba

Fahidi Évát 20 éve ismerem, és úgy érzem, hogy ezt a nénit mindenkinek látnia kell. Hihetetlen számomra, hogy valaki 90 évesen, túlélve a holokausztot, elveszítve mindenkit és mindent, aki és ami fontos volt számára, ennyire aktív, huncut, sugárzó, testileg és szellemileg friss, melegséget árasztó, az élet szeretetétől duzzadó legyen. Fahidi Éva végigtáncolta és tornázta az egész életét. Kivételesen érzékeny kapcsolatban van a testével, erős fizikai emlékei és élményei vannak. Ezen kívül fantasztikus előadó, többször hallottam beszélni nagy hallgatóság előtt is. Nem véletlen, hogy őt kérték felszólalásra Angela Merkel mellett Németország központi megemlékezésén Berlinben, a haláltáborok felszabadításának 70-ik évfordulóján.

fahidi éva

Fotó: Mészáros Csaba

Az Sóvirág című előadás tétje és fő kérdése,

hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.

(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

Vígszínház Házi Színpadán 2015. október 13-án és 14-én este fél nyolckor

fahidi éva

Fotó: Mészáros Csaba

5 hozzászólás

5 Comments

 1. pgi szerint:

  Kedves Szerző!
  Miért kell egy hölgyet “lenénizni”? Csöppet sem liberális.
  Köszönömhogy…

  • masu szerint:

   Ugyanez járt a fejemben… Picit másként… Nem pontos, nem helyes megnevezés a “néni”… Továbbgondolva, mi is lenne a helyes?…arra kellett jutnom, nincs rá szavunk!…. ember. Jutott eszembe elsőként… De ezt nem érzem nőneműnek… Márpedig a “hölgyet” nagyon is nőnek látom, annak abszolúte pozitív értelmében. Meg kell allapitanom,nincs megfelelő szavam arra AKIT látok. Tisztelet Neki!!

 2. Èjfèl Dante szerint:

  ???

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top