+ művészet & politika

Korbáccsal felfegyverzett kozákok támadtak a Pussy Riot tagjaira

pussy riot

Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban, pedig ez egyáltalán nem így volt, még a fejünkön is maszk volt – meséli a Pussy Riot egyik tagja.

Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra

Megőrül az, aki állandóan félelemben él – mondták a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai a Sziget fesztiválon pénteken; a rendszerellenes performanszukért a börtönt is megjárt Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, valamint Pjotr Verzilov egy interaktív beszélgetésen közölték: a művészet mellett már civil szervezettel is harcolnak a putyini rezsim ellen.

A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar tagjai nem sokkal az idei Sziget kezdete előtt jelezték, hogy Glastonburyből hazafelé a budapesti fesztiválra is ellátogatnának.

pussy riot

Az orosz Pussy Riot együttes tagjai, Pjotr Verzilov (b), valamint a két frontember, Marija Aljohina (b2) és Nagyezsda Tolokonnyikova (j2) egy beszélgetésen a Magic Mirror sátorban a Sziget fesztiválon 2015. augusztus 14-én. Jobbról Rényi Pál Dániel újságíró.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint az együttes tagjai felidézték, a Pussy Riotot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz fiatal, akik közül Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és egy társukat 2012 februárjában az orosz rendőrség egy Putyin-ellenes performanszuk közben letartóztatta. A Szigetre ellátogató két művész-aktivistát a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi téli olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban, pedig ez egyáltalán nem így volt, még a fejünkön is maszk volt

– szólt Nagyezsda Tolokonnyikova a letartóztatásukat előidéző performanszról, hozzátéve:

nem kell ahhoz meztelennek lenni, hogy radikális politikai akciókat hajtson végre az ember.

Nagyezsda Tolokonnyikova mesélte: diákkorában újságírónak készült, a média feletti erős cenzúra miatt azonban végül a művészetet választotta.

Pjotr Verzilov elmondta, hogy Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra – vélekedett.

Marija Aljohina beszámolója szerint a putyini rendszer igen konzervatív, az orosz ortodox egyház szerint például a nők legfőbb hivatása a szülés, hogy gyarapodjon a népesség. Egy kismama azonban 50 dollárt kap az államtól havonta, ami még élelemre sem elég; nincs megfelelő szociális védőháló a gyermekvállaláshoz.

Szabadon engedésüket Nagyezsda Tolkonnyikova „PR-akciónak” nevezte, szerinte a putyini rezsim ezzel is jobb színben kívánt feltűnni a szocsi téli olimpia előtt, ahol azonban korbáccsal felfegyverzett kozákok támadták meg őket egy performanszuk közben.

Amikor kijöttünk a börtönből, úgy döntöttünk, nemcsak a művészethez térünk vissza, hanem civil szervezetet is alapítunk, amely a politikai foglyokért küzd

– idézte fel.

Performaszaikra edzésekkel is készülnek, hiszen néha csak néhány másodpercük van az előadásra az előtt, hogy elfognák őket a rendőrök. Éppen ezért sem igaz a propagandának az az állítása, hogy a Pussy Riot tagjai alkohol és drogok hatása alatt adnák elő performanszaikat:

soha nem léptünk fel részegen vagy bedrogozva, ha akcióba mész, tisztának kell lenned

– mondta Nagyezsda Tolokonnyikova, aki egy orosz újságíró kérdésére válaszolta:

ha folyton az életét féltené, abba beleőrülne.

Arra a kérdésre, hogy színpadon miért nem lépnek fel soha, az együttes nőtagjai nevetve azt felelték: ehhez még túl félénkek, de majd gyakorolnak.

A Krím-félsziget helyzetéről Pjotr Verzilov mint „extrém bonyolult kérdésről” beszélt, Nagyezsda Tolokonnyikova azonban egyértelműbben fogalmazott, szerinte a Krímnek Ukrajnához kell tartoznia.

Elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai jelenlétét, Luganszkban minden utcán orosz katonák vannak.

Nagyezsda Tolokonnyikova az esetleges jövőbeli politikai pályáját firtató kérdésre azt válaszolta: bármilyen politikai változást olyan kulturális változásoknak kell megelőznie, amelyek megmozgatják az embereket, ezt követik a politikai reformok.

Büntetett előéletűként egyébként tíz évig nem vagyunk megválaszthatók

– emlékeztetett a Pussy Riot tagja.

 

6 hozzászólás

6 Comments

  1. Ann Ban szerint:

    Na figyeljetek nyálas libák!

    Mi nem szeretjük, sőt kifejezetten útáljuk a fajtátokra jellemző „világesze” stílust.
    Lehet innen elhúzni a hazátokba. Már, ha van nektek olyan egyáltalán….

    A videót pedig láttuk a keresztény templom általatok való megszentségtelenítéséről. Undorító volt. Putyin nagyon kegyes volt hozzátok, hogy olyan hamar megkegyelmezett….

    Ne fényezzétek itt magatokat. Magyarország nem a ti világotok. Mi magyarok valóban sokkal, de sokkal közelebb állunk, Putyinhoz, meg az ortodox kereszténységhez, mint hozzátok, meg a fajtátokhoz. Ennyi.

    • Attila szerint:

      Agyatlan barom.A magad nevében beszélj, és ne hivatkozz a magyarokra. Ilyen kicsi szókinccsel és a légüres térrel a koponyádban, a magyarok szégyene vagy.Olyan vákum van a fejedben, hogy abban mikroszkóp alatt sem találnák semmit, amit valaminek lehetne mondani.

      • Sandor Pal szerint:

        Ez a böffenet is valami zsidó műveltségi kurzus megnyilvánulása….? Csak azért kérdezem, mert olyan „kulturális”. Olyan „elegáns”.

        Ott, a pöcegödörben, ahonnan felböffentél bizonyára ez a non plus ultra…..:-)))
        Az külön tetszik, hogy te vagy ott valamiféle mérce….

        Inkább, mosakodj már meg az idén tülökorrú, mert bűzlik tőled, meg a fajtádtól az ország…!

        • Attila szerint:

          Hogy kapnád be te ökör .B@Zd meg, nem vagyok zsidó, és cigány sem.Fel sem tételezed az agynélküli koponyáddal, hogy valaki magyarként másképp néz ki a fejéből mint te, és mást lát.

  2. neemand szerint:

    Ann Ban. Te egy töketlen barom vagy. Az anyád hátsója áll közel Putyinhoz, meg az apád himbilimbije. Idióta balfék, ha annyira tetszik az az orosz, rohanj hozzá.

    • Ann Ban szerint:

      Móricka…?
      A szöveged lenne a zsidó „kulturkamf” legújabb gyüngyszeme..?
      Azért, csiszolgasd még egy kicsit…..:-))))))

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top