Korbáccsal felfegyverzett kozákok támadtak a Pussy Riot tagjaira

Aljohina, Marija; Tolokonnyikova, Nagyezsda

Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra

Megőrül az, aki állandóan félelemben él – mondták a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai a Sziget fesztiválon pénteken; a rendszerellenes performanszukért a börtönt is megjárt Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, valamint Pjotr Verzilov egy interaktív beszélgetésen közölték: a művészet mellett már civil szervezettel is harcolnak a putyini rezsim ellen.

A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar tagjai nem sokkal az idei Sziget kezdete előtt jelezték, hogy Glastonburyből hazafelé a budapesti fesztiválra is ellátogatnának.

pussy riot

Az orosz Pussy Riot együttes tagjai, Pjotr Verzilov (b), valamint a két frontember, Marija Aljohina (b2) és Nagyezsda Tolokonnyikova (j2) egy beszélgetésen a Magic Mirror sátorban a Sziget fesztiválon 2015. augusztus 14-én. Jobbról Rényi Pál Dániel újságíró.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint az együttes tagjai felidézték, a Pussy Riotot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz fiatal, akik közül Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és egy társukat 2012 februárjában az orosz rendőrség egy Putyin-ellenes performanszuk közben letartóztatta. A Szigetre ellátogató két művész-aktivistát a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi téli olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban, pedig ez egyáltalán nem így volt, még a fejünkön is maszk volt

– szólt Nagyezsda Tolokonnyikova a letartóztatásukat előidéző performanszról, hozzátéve:

nem kell ahhoz meztelennek lenni, hogy radikális politikai akciókat hajtson végre az ember.

Nagyezsda Tolokonnyikova mesélte: diákkorában újságírónak készült, a média feletti erős cenzúra miatt azonban végül a művészetet választotta.

Pjotr Verzilov elmondta, hogy Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra – vélekedett.

Marija Aljohina beszámolója szerint a putyini rendszer igen konzervatív, az orosz ortodox egyház szerint például a nők legfőbb hivatása a szülés, hogy gyarapodjon a népesség. Egy kismama azonban 50 dollárt kap az államtól havonta, ami még élelemre sem elég; nincs megfelelő szociális védőháló a gyermekvállaláshoz.

Szabadon engedésüket Nagyezsda Tolkonnyikova “PR-akciónak” nevezte, szerinte a putyini rezsim ezzel is jobb színben kívánt feltűnni a szocsi téli olimpia előtt, ahol azonban korbáccsal felfegyverzett kozákok támadták meg őket egy performanszuk közben.

Amikor kijöttünk a börtönből, úgy döntöttünk, nemcsak a művészethez térünk vissza, hanem civil szervezetet is alapítunk, amely a politikai foglyokért küzd

– idézte fel.

Performaszaikra edzésekkel is készülnek, hiszen néha csak néhány másodpercük van az előadásra az előtt, hogy elfognák őket a rendőrök. Éppen ezért sem igaz a propagandának az az állítása, hogy a Pussy Riot tagjai alkohol és drogok hatása alatt adnák elő performanszaikat:

soha nem léptünk fel részegen vagy bedrogozva, ha akcióba mész, tisztának kell lenned

– mondta Nagyezsda Tolokonnyikova, aki egy orosz újságíró kérdésére válaszolta:

ha folyton az életét féltené, abba beleőrülne.

Arra a kérdésre, hogy színpadon miért nem lépnek fel soha, az együttes nőtagjai nevetve azt felelték: ehhez még túl félénkek, de majd gyakorolnak.

A Krím-félsziget helyzetéről Pjotr Verzilov mint “extrém bonyolult kérdésről” beszélt, Nagyezsda Tolokonnyikova azonban egyértelműbben fogalmazott, szerinte a Krímnek Ukrajnához kell tartoznia.

Elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai jelenlétét, Luganszkban minden utcán orosz katonák vannak.

Nagyezsda Tolokonnyikova az esetleges jövőbeli politikai pályáját firtató kérdésre azt válaszolta: bármilyen politikai változást olyan kulturális változásoknak kell megelőznie, amelyek megmozgatják az embereket, ezt követik a politikai reformok.

Büntetett előéletűként egyébként tíz évig nem vagyunk megválaszthatók

– emlékeztetett a Pussy Riot tagja.

 6 hozzászólás

Írd le a véleményed!
 1. Ann Ban

  Na figyeljetek nyálas libák!

  Mi nem szeretjük, sőt kifejezetten útáljuk a fajtátokra jellemző “világesze” stílust.
  Lehet innen elhúzni a hazátokba. Már, ha van nektek olyan egyáltalán….

  A videót pedig láttuk a keresztény templom általatok való megszentségtelenítéséről. Undorító volt. Putyin nagyon kegyes volt hozzátok, hogy olyan hamar megkegyelmezett….

  Ne fényezzétek itt magatokat. Magyarország nem a ti világotok. Mi magyarok valóban sokkal, de sokkal közelebb állunk, Putyinhoz, meg az ortodox kereszténységhez, mint hozzátok, meg a fajtátokhoz. Ennyi.

  • Attila

   Agyatlan barom.A magad nevében beszélj, és ne hivatkozz a magyarokra. Ilyen kicsi szókinccsel és a légüres térrel a koponyádban, a magyarok szégyene vagy.Olyan vákum van a fejedben, hogy abban mikroszkóp alatt sem találnák semmit, amit valaminek lehetne mondani.

   • Sandor Pal

    Ez a böffenet is valami zsidó műveltségi kurzus megnyilvánulása….? Csak azért kérdezem, mert olyan “kulturális”. Olyan “elegáns”.

    Ott, a pöcegödörben, ahonnan felböffentél bizonyára ez a non plus ultra…..:-)))
    Az külön tetszik, hogy te vagy ott valamiféle mérce….

    Inkább, mosakodj már meg az idén tülökorrú, mert bűzlik tőled, meg a fajtádtól az ország…!

    • Attila

     Hogy kapnád be te ökör .B@Zd meg, nem vagyok zsidó, és cigány sem.Fel sem tételezed az agynélküli koponyáddal, hogy valaki magyarként másképp néz ki a fejéből mint te, és mást lát.

 2. neemand

  Ann Ban. Te egy töketlen barom vagy. Az anyád hátsója áll közel Putyinhoz, meg az apád himbilimbije. Idióta balfék, ha annyira tetszik az az orosz, rohanj hozzá.

  • Ann Ban

   Móricka…?
   A szöveged lenne a zsidó “kulturkamf” legújabb gyüngyszeme..?
   Azért, csiszolgasd még egy kicsit…..:-))))))


Új hozzászólás