Halálra vertek egy azeri újságírót

rasima

Megverték a bakui rendszert rendszeresen bíráló Rasim Aliyev azeri újságírót, aki belehalt a sebesüléseibe. Az ellenzéket sokkolta a hír, Brüsszel hétfőn magyarázatot követelt.

Aliyev, aki a Bakuban működő Riporterek Szabadságának és Biztonságának Intézete (IRFS) nevű szervezet munkatársa volt, vasárnap halt bele sebesüléseibe egy kórházban. Az IRFS szerint az orvosok megtagadták a riportertől a segítségnyújtást. Ugyancsak az IRFS közlése szerint a 30 éves férfit korábban már többször megverték a kormánnyal szembeni bírálatai miatt.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének szóvivője független vizsgálatot követelt az ügyben. A szóvivő Brüsszelben hétfőn kijelentette, hogy Azerbajdzsánnak szavatolnia kell az újságírók számára a biztonságos feltételeket, hogy a munkájuk félelem és kényszer nélkül végezhessék.

Ilham Aliyev elnök egyik tanácsadója “a független médiát ért fenyegetésnek” minősítette az esetet, az ország hatóságai ugyanakkor óvtak az ügy “politizálásától”.

Azerbajdzsánt a nemzetközi közösség gyakran bírálja az emberi jogok csorbulása miatt.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!