+ Képzőművészet

24 ezer euróért adtak el egy 30 milliós Bernini-szobrot

bernini

A mellszobor azóta az Egyesült Államokba került, a kiviteli engedély gyanús körülmények között történt megadása miatt a szlovák kulturális tárca vizsgálatot indított.

Feltételezhető értékének töredékéért, mindössze néhány tízezer euróért adták el egy pozsonyi árverésen Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680) olasz barokk szobrászművész egyik alkotását – jelentették szlovák médiaforrások. A mellszobor azóta az Egyesült Államokba került, a kiviteli engedély gyanús körülmények között történt megadása miatt a szlovák kulturális tárca vizsgálatot indított.

Az V. Pál pápát ábrázoló mellszobor a második világháború után került Zmeták Ernő érsekújvári születésű szlovákiai festőművész tulajdonába, aki évtizedekig őrizte azt. A szobrot Zmeták örökösei 2013-ban egy pozsonyi aukciósház segítségével többször is megpróbálták értékesíteni, sikertelenül, mivel a másolatnak gondolt alkotásért az érdeklődők nem akarták megadni a 47 ezer eurós kikiáltási árat.

A szobrot tavaly egy Pozsonyban élő francia műgyűjtő, Clément Guenebeaud vette meg 24 ezer euróért. Az új tulajdonos engedélyt kért a műtárgyexportért felelős szlovák kulturális minisztériumtól a szobor kivitelére. Kérvényében Guenebeaud a szobor értékét hétmillió euróra becsülte, és azt is felfedte, hogy a mű valószínűleg Bernini eredeti alkotása.

A szaktárca illetékes bizottsága megadta az engedélyt a kivitelre, azonban utólag kiderült, hogy az állami becsüs a műtárgy minősítése során a szobrot önhatalmúlag Bernini alkotásából Bernini stílusában készült alkotássá változtatta meg a leírásban.

Az állami becsüst, az elbíráló bizottság tagjait és a szaktárca illetékes részlegének vezérigazgatóját időközben elbocsátották állásából a Marek Madaric kulturális miniszter kezdeményezésére indított vizsgálat eredményeképpen. A belső vizsgálatból bűnvádi feljelentés és rendőrségi nyomozás lett, utóbbi még tart.

A műalkotás már elhagyta az országot, sőt a londoni Sotheby’s aukciósház közreműködésével újra gazdát cserélt. V. Pál pápa szobrát a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett sajtóinformációk szerint a Los Angeles-i Getty múzeum vette meg több mint 30 millió euróért.

A szlovák kulturális tárca az üggyel kapcsolatban közölte: a rendőrségi vizsgálattal egyidejűleg elindítottak egy felülvizsgálati eljárást is. Amennyiben kiderülne, hogy törvénysértést követtek el a kiviteli engedély kiadásakor, a tárca érvénytelenítheti azt, és megpróbálhatja jogi eszközökkel kérvényezni a szobor visszaszolgáltatását.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top