+ Irodalom

Radnóti eddig ismeretlen szerelmes levele került elő

radnóti

Pár napja írtuk, hogy 26 év után a Kossuthon adásba került Radnóti szeretőjével, Beck Judittal készült interjú, amit Mélykuti Ilona készített.

Pár napja írtuk, hogy 26 év után a Kossuthon adásba került Radnóti szeretőjével, Beck Judittal készült interjú, amit Mélykuti Ilona készített.

Az interjú csak úgy készülhetett, hogy Beck Judit kérése szerint, amíg Gyarmati Fanni él, nem hangozhat el. A tapintat rendkívüli, de az irodalmijelen.hu Bíró-Balog Tamás most megjelent cikkében bizonyítékokkal alátámasztva írja, hogy Gyarmati Fanni tudott a szerelmi kapcsolatról:

„Judit! Judit.”, kiáltotta Radnóti naplójában 1941. június 11-én, majd két nappal később már arról számolt be: „»Felnőtt« dolgokba keveredtünk”. (Napló 166, 167.) Ezek az elég egyértelmű utalások pedig Gyarmati Fanni jóváhagyásával maradtak a naplóban, hiszen azt ő rendezte sajtó alá. Kihúzhatta volna, de ez nem lett volna jellemző rá. A jegyzetek elkészítésénél is segédkezett, ott pedig Judit neve fel van oldva: „Jutka – Beck Judit (1909– ), festőművész; utóbb Major Tamás színművész felesége lett”. (325.) Azaz 1989 után Radnóti szerelmi viszonyáról mindenki tudhatott, aki tudni akarta.

Az Irodalmi jelen oldalán azt is megtudhatod, miért sírta el magát egy hallgató, amikor kiderült, hogy Radnótinak szeretője volt.

És a levél egy részlete, amit az irodalmijelen.hu-n olvashatsz tovább:

Drága, most jöttünk meg és csak most irhatok. Ott nem volt alkalmam, nem voltam egyedül és főleg a legközelebbi posta Tornalján két óra járás volt s ilyen címzésű levelet nem adhattam volna Klára nővérem kezébe.

A fenti képen Beck Judit csíkos ruhában, mellette jobbra Fanni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top