+ Tudomány

Egy tinédzser holttestét rejtheti a nyírfakéreg

tinédzser

A koporsó fémdetektoros vizsgálata során kiderült, hogy a feltételezett holttestet rézlapokkal fedték be, ami a zord klímával egyetemben elősegítette a természetes mumifikálódást.

Egy 12-13. században elhunyt gyermek vagy tinédzser mumifikálódott holttestet rejtheti a Szibériában, a Jamal-félszigeten, Szalehard közelében feltárt nyírfakéreg „gubó”.

Az orosz régészek 1999 óta végeznek feltárásokat a Zelenij Jár nevű település közelében, ahol egy Perzsiához kötődő ismeretlen középkori civilizáció tárgyi emlékeinek sokasága került eddig napvilágra – írja a Siberian Times angol nyelvű orosz lap online kiadása.

Az idei ásatási szezon egyik legérdekesebb lelete az a nyírfakéregből készült 130 centiméter hosszú és 30 centiméter széles, emberi testet formázó „gubó”, amely a feltételezések szerint a 12. vagy a 13. században elhunyt gyermek vagy tinédzser földi maradványait rejti. A „koporsó” fémdetektoros vizsgálata során kiderült, hogy a feltételezett holttestet rézlapokkal fedték be, ami a zord klímával egyetemben elősegítette a természetes mumifikálódást.

A korábbi ásatások során a régészek 34 sekély sírt tártak fel. Napvilágra kerültek 11 olyan ember földi maradványai, akiknek szétzúzták a koponyáját és összetörték a csontjait. Találtak öt olyan múmiát is, amelyeket rézlemezekkel borítottak, majd gondosan állatbőrökbe csavartak.

A sírokban egy rézmaszkot „viselő” kislány kivételével férfiak vagy fiúcsecsemők aludták örök álmukat. Nők földi maradványaira az eddigi ásatások során nem bukkantak. A holttestek mindegyikét néhány centiméter széles rézabroncsok „fogják össze”.

Érdekes a temetkezések tájolása is – az összes holttestet lábbal a Gornij Poluj nevű folyó felé helyezték a sírokba, aminek rituális okai lehettek.

Az egyik felnőtt múmia vaskést, ezüst medaliont, valamint egy bronz madárfigurát „birtokolt”, a leletek a Kr.u. 79. századból származnak.  Napvilágra kerültek Perzsiából származó, 10-11. századi tárgyi leletek, egyebek mellett bronztálkák.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. opettaja szerint:

    A Kr.u. 79. századból származnak? Most már tudom, hova tegyem: időutazó tetem! 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top