+ Építészet

A kínai Nagy Fal a világ leghosszabb temetője

kínai nagy fal

Kína szerdán új projektet indított, hogy helyreállítsa a kínai nagy fal legidősebb részét, amely Santung tartomány keleti részén nyúlik el.

A kínai Nagy Fal minden idők legelképesztőbb vállalkozása, építéstechnikailag páratlan méretű alkotás. Kr. E. 220 körül, tíz év alatt készült el a hegygerincre föl-, a völgybe lekúszó több ezer kilométeres védőfal. Egyes szakaszai már korábban létesültek, a határ menti kínai törzsek és fejedelemségek építtették ezeket a döngölt földsáncokat a be-betörő barbárok elleni védekezésül.

Közel háromszázezer ember építette arca verítékével, gyakran életét áldozva. Ekkora mennyiségű építőanyag és embertömeg mozgatása hihetetlen szervezőmunkát igényelt. A legenda úgy tartja: Cs’in Si Huang-ti jövendőondói azt jósolták, hogy csak úgy épülhet fel a Nagy Fal, ha egy Van nevű embert, vagy helyette tízezer másikat befalaznak.

Végül is sikerült egy Van nevű embert találni, akit azonnal kivégeztek, és örökre a falba zártak. Ez talán csak legenda, de az biztos, hogy a kegyetlen munkában emberek ezrei pusztultak el, és holttestüket valóban a falakba építették be. Ezért is nevezik a Nagy Falat a világ leghosszabb temetőjének, vagy a könnyek falának.

Kína szerdán új projektet indított, hogy helyreállítsa a kínai nagy fal legidősebb részét, amely Santung tartomány keleti részén nyúlik el.
A projekt első fázisa az úgynevezett Csi-fal 18 szakaszát fedi le, teljes hossza 61 kilométer. Mintegy 34 millió amerikai dollárba kerül majd a restauráció a tartományi kulturális örökségi hivatal vezetője szerint, -irja a hirado.hu.

Santung emellett további projektek indítását tervezi idén a természeti környezet és az ókori katonai építmények védelme érdekében a fal mentén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top