+ Életmód

Feldmár András: Itt lehet hagyni az országot

Feldmár András

Feldmár arról is beszél, hogy miért maradnak tovább gyerekek a magyarok, megoldás lehet-e a menekülés a jelenlegi magyar politikai helyzet miatt, és miért betegítjük meg magunkat, ahelyett, hogy érdemben cselekednénk.

– Azt gondolom ugyanakkor, hogy egyetlen dolog, ami megválthat minket, az a szeretet. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, a szeretet vírusának afféle járványszerű sokszorozására van szükség. Ha a szeretetből nem lesz járvány, akkor beledöglünk – válaszolta Feldmár András, Kanadában élő, magyar származású pszichológus a gepnarancs.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne az országban tapasztalható rettenetes kettéosztottságot csökkenteni. Bár az interjú tavaly készült, mit sem veszített aktualitásából, sőt. Valószínűleg ezért posztolta ismét a Facebook-oldalán a Feldmár Intézet.

Feldmár arról is beszél, hogy miért maradnak tovább gyerekek a magyarok, megoldás lehet-e a menekülés a jelenlegi magyar politikai helyzet miatt, és miért betegítjük meg magunkat, ahelyett, hogy érdemben cselekednénk.

– Mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben társadalmi szinten, amikor egy országban ennyire megnehezedik az élet?

Nem csak a pszichológusok, de a biológusok is (pl. Selye János, aki Montreálban tanulmányozta a stresszt) megegyeznek abban, hogy amikor stressz van (és most Magyarországon ez van), akkor – pragmatikusan nézve – csak nagyon kevés választás van abban, hogy mit lehet csinálni. Pontosan négy dolog. Az első: hogy az ember küzd azért, amit akar, hatékonyan. Tehát ha nem jó, amit Orbán és a kormánya csinálnak, akkor az ember küzd, hogy ne legyen ez a kormány. És az életét adja, de küzd. Ez lehet hatékony, megváltozik a kormány, valódi demokrácia kezdődik, minden jobb lesz, és akkor az ember jobban érzi magát. Második lehetőség: menekülni, de hatékonyan. Meg kell oldani, hogy a stressz megszűnjék. Itt lehet hagyni az országot. Lehet menekülni – én 16 éves voltam, amikor elmenekültem. A harmadik lehetőség: segítséget és védelmet kérni valakitől, aki meg tud védeni ettől. A negyedik alternatíva, ha a másik három nem működik (tehát ha nem tudsz hatékony lenni, harcolni ellene, menekülni tőle vagy védelmet kapni ellene), akkor beledöglesz, biológiailag akkor beteg leszel és meghalsz. Ez a stressznek a biológiája. Ha valaki élni akar, akkor a negyedik alternatívát nem akarhatja választani. A jelen helyzetben itt ki védene meg? Nem valószínű, hogy lehetne találni valakit találni, aki meg tud védeni.

A teljes interjú itt olvasható!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top