+ Fotó

Szigliget feltámadása

szigliget

Stekovics Gáspár fotóalbuma szinte festményként rögzíti a balatoni tájat, az alkotóházi kertet, míg az írók, költők, zenészek, festők arcát úgy jeleníti meg, mintha a természet napfény égette, vihar tépdeste, életet és pusztulást egyaránt hordozó tartománya volna mind.

Élni, írni, szeretni = Szigliget

Írta: Nógrádi Gábor

Ahol az író otthon vanStekovics Gáspár fotóalbuma apropóján

Az író, a költő egyetlen helyen van igazán és teljesen otthon: a saját lelkében.

Lehet a tenger feletti sziklán emelkedő hotelben, vagy lakótelepi odúban, kertes házban vagy börtönben, ha el mer merülni legrejtettebb önmagában, és formába tudja önteni, amit ott talál, akkor hazatért. (Petőfi számára például a segesvári csata is versírásra alkalmas helyszín volt, ugye, fene a hülye fejét, hogy nem menekült el Bemmel!)

Természetesen ez a misztifikált traumabarlang, amit az alkotó lelkének aposztrofálok, sokkal jobban érzi magát, ha megfelelő keretet, környezetet érez, lát maga körül.

szigliget

A szigligeti alkotóház az írók, költők paradicsoma, amint azt közülük sokan megírták Stekovics Gáspár (STEKO) Képpel írott táj című fotóalbumában Parti Nagy Lajostól Gergely Ágnesig, Kertész Imrétől Csaplár Vilmosig. (Még Esterházy Péter is megtisztelte a könyvet három mondattal, pedig ő akár az egész alkotóházat birtokolhatná talán, plusz kert, ha nem olyan lenne, amilyen, s volna egy jó ügyvédje.)

szigliget

Steko fekete és színes fotói ezt az alkotásra oly igen alkalmas tuszkulánumot azok számára is felmutatják, akik sohasem élvezhették a kastély és a kert nyugalmát, a közeli Balaton téli csendjét, az un. nagy írók bámulatba ejtő hétköznapiságát Nagy Lászlótól Nemes Nagy Ágnesig. És persze az édeni környezettől fellobbanó szerelmeket sem élvezhették, amelyek néha egy életen át tartottak, mint Orbán Ottó esetében, míg másoknál csak egy-két napig, mint… izé… másoknál.

A képzőművészként is ismert Stekovics szinte festményként rögzíti a balatoni tájat, az alkotóházi kertet, míg az írók, költők, zenészek, festők arcát úgy jeleníti meg, mintha a természet napfény égette, vihar tépdeste, életet és pusztulást egyaránt hordozó tartománya volna mind. (Megjegyzem, soha életemben nem volt olyan csúnya és öreg, mint az ő fotóján, amiért még számolunk, de ez magánügy.)

Másokkal együtt úgy sejtettem, hogy Szigliget, az elmúlt időszakban végzett átalakítás után nem lesz többé Alkotóház, mert lenyúlják, akik népi jóváhagyással időlegesen lenyúlási jogot ‒ mit jogot! jogtalanságot! ‒ szereztek maguknak. Nem így történt. A magyar irodalom egyik bölcsőjét nem csak Stekovics Gáspár albuma őrzi meg. Az a helyzet, vagyis úgy néz ki, hogy lehet feltámadás.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top