+ Film

Milyen díjat nyert még a Liza, a rókatündér?

liza, a rókatündér

A Liza, a rókatündér jelenleg is versenyben van, csak ezúttal a tengerentúlon: a Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon Ujj Mészáros Károly a legjobb új rendező díj egyik várományosa.

Megállíthatatlan a Liza, a rókatündér az európai filmfesztiválokon: legutóbb május 28-án Madridban a Nocturna Fantasztikus Filmek Fesztiválján az összes megnyerhető díjat elhozta a kategóriájában. A szakmai zsűri más rangos elismerések mellett a Pesti Magyar Színház tagjainak, Balsai Móninak és Bede-Fazekas Szabolcsnak ítélte oda a legjobb alakításért járó díjat.

A rajongók által az utóbbi évek legötletesebb magyar filmjének titulált Liza, a rókatündér sikerszériája már márciusban elkezdődött: a Fantasporto filmfesztiválon, Portugáliában tartott nemzetközi premierjével azonnal felhívta magára a filmvilág figyelmét. Az eseményen a legjobb film és a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte, így a fesztivál 35 éves történetében először magyar film kapta a fődíjat, a Fantasporto Grand Prix-t.

A következő állomás Argentína volt,

majd a rókatündérek hazájában, Japánban mutatták be a filmet, ahol az Oszakai Filmfesztiválra meghívott mindössze 12 alkotás között egyedüliként képviselte az öreg kontinenst. A dél-amerikai és ázsiai debütálást a prágai bemutatkozás, majd egy újabb európai siker követte: Amszterdamban az Imagine Filmfesztiválon a Liza Ezüst Méliès-díjas lett. A legjobb fantasztikus filmnek járó elismeréssel az alkotás egyúttal – további 22 díjnyertes filmmel együtt – esélyes az Arany Méliès-díjra is, amelyet az év végén Triesztben adnak át. A rókatündér Hollandiában a nézők szívébe is belopta magát: harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.

Két nappal később Brüsszelben

ismét megnyerte magának a zsűrit és a közönséget is, az Orbit nagyjátékfilmes díjjal és a Pegasus közönségdíjjal térhetett haza. A spanyol díjözön volt a hab a tortán, Madridban ugyanis az abszurd romantikus film minden kategóriában maga mögé utasította versenytársait, dacára annak, hogy a szekció hét másik alkotása mind-mind amerikai vagy ausztrál produkció volt. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vizuális effektek díjával is a magyar filmet, a legjobb alakítás díjával pedig a két főszereplőt, a Pesti Magyar Színház művészeit, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot jutalmazták. Móni Brazíliából a Fantaspoa Fesztiválról szintén elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat.

liza, a rókatündér

A film töretlen népszerűségének ékes bizonyítéka,

hogy jelenleg is versenyben van, csak ezúttal a tengerentúlon: a Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon Ujj Mészáros Károly a legjobb új rendező díj egyik várományosa.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top