+ Képzőművészet

A civilek gőzerővel tüntetnek a Csontváry-képek elszállítása ellen

csontváry

Korábban arról számoltunk be, hogy ki kell bontani a Csontváry Múzeum falát, hogy a képeket elszállíthassák a budapesti Csontváry-kiállításra. A civilek gőzerővel tüntetnek, Nézzük, mi történt!

Korábban arról számoltunk be, hogy ki kell bontani a Csontváry Múzeum falát, hogy a képeket elszállíthassák a budapesti Csontváry-kiállításra. A civilek gőzerővel tüntetnek, Nézzük, mi történt!

A Csontváry-képek elszállításáról rövidke hírt közölt az MTI, mint hivatalos verziót:

A Csontváry-képek Budapestre szállítása ellen tiltakozók a pécsi Csontváry Múzeum előtt 2015. június 2-án. Ötvenkét év után Csontváry-kiállítás nyílik a budapesti Honvéd Főparancsnokság épületében; a festő 97 képe lesz látható a tervek szerint július 5-től. A festmények 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket a Magyar Nemzeti Galériából (MNG) és magángyűjtőktől is. A civilek aggodalmukat fejezték ki, hogy a műalkotások soha többé nem kerülnek vissza Pécsre, illetve szállítás közben megsérülhetnek. MTI Fotó: Sóki Tamás

A civilek hangját Böszörményi István Facebook oldalán olvastuk. A pécsi képzőművésszel már korábban készítettünk interjút a köztéri szobor-performanszáról, amely miatt garázdaságért elítélték, majd egy másik alkalommal pontokba szedett ultimátumot küldött a városi egyetem művészeti karának dékánhelyettesének. Közben Böszörményit följelentették a Facebookon egyik képe miatt, amelyen fölakasztva ábrázolt egy aktot. Legutóbb arról is tőle értesültünk, hogy a Tóth Juci képzőművész három diplomaszobrát összetörték a Zsolnay-ban.

A tüntetésről készült felvételen középen látható Böszörményi István, ez pedig az FB-bejegyzése:

L. Simon László és Hoppál Péter, nem mertek a pécsiek szeme elé kerülni. Ennek ellenére, a kedden délután 4-kor a Csontváry Múzeum előtt meghirdetett SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT, a készülő, eddigi legnagyobb, állami műkincsrablásáról megtartjuk. Gyertek el, ott lesz a sajtó is.

vázlat:

A Csontváry festmények Budapestre szállítása nem más, mint közönséges képrablás.
A felbujtó maga a magyar állam.
Ami itt történik, a vidék szisztematikus kifosztása.
A műgyűjtés módszerei megegyeznek Hermann Göringével, és ehhez a kollaboráns városvezetés lelkesen asszisztál.
A hatalom még arra sem veszi a fáradságot, hogy hihető hazugságokat találjon ki:

Nem hihető el, hogy csupán kiállításra szállítják a Csontváry-műveket, ha falat bontanak miatta.
Nem hihető el, hogy a falbontás kizárólag a művek védelmét szolgálja, ha védeni akarják a műveket, akkor hagyják a helyükön!
Nem hihető el, hogy ugyanolyan lelkesedéssel bontanak majd falat, a gyűjtemény hazaszállításakor is.
Nem hihető el, hogy a Csontváry-gyűjteményt valaha is hazaszállítják.

Tudjuk, hogy a műveknek nem tesz jót semmilyen szállítás. Helyrehozhatatlan károk érhetik őket, és érik is.
Tudjuk, ha ezeket a képeket egyszer innen elviszik, akkor soha sem kerülnek vissza.

Kötelességünk megakadályozni a Csontvári-képek elszállítását. Akkor is, ha a hatályos törvények ezt a rablást lehetővé teszik. Akkor is, ha ezt legmagasabb hatalmi körök szorgalmazzák. Akkor is, ha Pécs város vezetői nem állnak ki mellettünk. Akkor is, ha a műkincsrablást, rendőri védelemmel hajtják végre.

Mindent megteszünk, és minden eszközt bevetünk, hogy ezt megakadályozzuk!

Pécsett, 2015. június 2. Böszörményi István

Itt pedig a kormány.hu verzióját olvashatod, amely szerint legkésőbb 2016 novemberében visszakerülnek Pécsre a Csontváry-képek.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Szőllősy-Sebestyén András szerint:

    Nem ez volna a kormány első olyan ígérete, amelyet nem tart be. De reméljük, hogy ezt már nem is lesz módja betartani, mert már elszállítani sem fogja a képeket.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top