+ Gasztro

Két nagy vörösbor összecsapott: te melyikre fogadnál?

A 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványba.

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

elokeszuletek020112_k

Előkészületek: a zsűri négy napig kóstolgatott, s persze amit elfelejtett, az visszakóstolta. Férfi munka volt

A 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványba. Ezek közül 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta,  a legerősebben a Pannon Borrégió szerepelt, de a Balaton Borrégióból nevezett tételek is sok erős értékelést gyűjtöttek be.

A Pannon vidék még mindig a legerősebb, ami a csillagok számát illeti, összesen 96 tétel kapott három vagy annál magasabb „csillagos” besorolást, illetve a borok 64 százaléka jutott tovább, ami a harmadik legmagasabb százalékos értéket képviseli, a határon túli borok és a Felső Pannon vidék után

– írta a minisztérium sajtóirodája. A legtöbb nevezett tétel 2011-es évjáratú, majd ezt követi szorosan a 2012-es év.  A legidősebb bor, amit neveztek, 2006-os volt.

A házasítások dominálták az összképet, melyet követett hazánk legtöbbet telepített szőlőfajtája, a kékfrankos, majd pedig a világfajták, illetve a kadarka. Tehát: kadarka vagy cabernet?

A kadarkából összesen 17 tétel érkezett, és 11 jutott tovább, ezzel a fajta elérte a legjobb továbbjutási arányt

– olvasható a szaktárca összefoglalójában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top