+ Film

Új rendező folytatja a Q-ügyosztály történeteit

Hans Petter Moland

Nikolaj Arcel helyett Hans Petter Moland rendezi a Q-ügyosztály harmadik történetét, a Palackpostát. Eredetileg az Egy veszedelmes viszony rendezője készítette volna Jussi Adler-Olsen bestsellerének újabb filmes feldolgozását.

A skandináv krimi kedvelői hosszabb ideje fokozott érdeklődéssel követték, hogy ki örökli meg a Q-ügyosztály történeteinek filmes adaptálását Mikkel Nørgaard-tól, aki a Nyomtalanult és a Fácángyilkosokat is készítette. (Kritikánk a Fácángyilkosokról itt)

Mindkét thriller kiemelkedő eredményt ért el a mozipénztáraknál, a Fácángyilkosok egyenesen 2014-es legnagyobb filmsikere volt Dániában, megelőzve minden hollywoodi szuperprodukciót a bevételi toplistán. A Fácángyilkosok múlt csütörtöktől látható Magyarországon, és itthon is remek kritikai fogadtatás mellett, jó eredményekkel indult a mozikban.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Jussi Adler- Olsen nemzetközi bestseller szériájának harmadik kötetét, a Palackpostát az eddig forgatókönyvíróként közreműködő Nikolaj Arcel rendezi. Az Oscar-jelölt Egy veszedelmes viszony direktora végül több amerikai projekt munkálatai miatt visszalépett a rendezéstől. Helyette a szériát gyártó Zentropa jó érzékkel Hans Petter Molandot kérte fel a Palackposta rendezésére, aki legutóbb nagyszerű sikert ért el Az eltűnés sorrendjében című fekete komédiával, és tehetségét most a Q-ügyosztály új történetével bizonyíthatja, amely sokak szerint az egyik legjobb a szériában. A Palackpostában visszatér Mørck (Nikolaj Lie Kaas) felügyelő, társa Assad (Fares Fares) és asszisztensük Rose (Johanne Louise Schmidt). A történet szerint 2009-ben Skóciában egy palackba zárt üzenetet sodor partra a tenger. A foszladozó papíron már alig olvashatók a vérrel írt sorok, amelyben egy testvérpár kér segítséget. A vizsgálódó helyi rendőrök kiderítik, hogy a palackot Dániában dobták vízbe, 1996-ban. Így kerül az ügy a koppenhágai rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályára, azaz Carl Mørck nyomozó asztalára. Carl, valamint segítői, Assad és Rose rájönnek, hogy a levelet egy bizonyos Poul Holt írta, akit öccsével együtt raboltak el tizenhárom évvel ezelőtt, ám az eltűnésüket annak idején nem jelentették.

A Nyomtalanul és a Fácángyilkosok után a Palackposta magyar forgalmazója is a Vertigo Média. A legújabb skandináv thriller forgatása a hetekben kezdődik, Dániában ősszel lesz a mozipremierje, a magyar mozikba pedig jövő tavasszal kerül országos moziforgalmazásba.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. andrabian szerint:

    Remek, de Stellan Skarsgard amúgy hogy kerül ide?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top