+ Tudomány

Többezer lakható bolygó létezhet

lakható bolygó

Annak kiderítésére, hogy a rendszereik rendelkezhetnek-e további, alkalmasabb bolygókkal, a két egyetem kutatói a Titius-Bode szabály modern változata alapján végeztek számításokat.

Ausztrál és dán csillagászok legújabb kutatásai szerint milliárdnyi olyan csillag lehet a Galaxisban, amely körül lakható bolygó keringhet – írta a csillagaszat.hu.

A kutatásokat a Kepler-űrtávcső segítségével végezték az Australian National University és a Niels Bohr Institute, University of Copenhagen intézmények munkatársai, akik az űrtávcsővel összegyűjtött adatokat elemezve határozták meg, hogy a Tejútrendszerben hány lakható csillag keringhet.

Az eddig észlelt planéták közül körülbelül ezer létét igazolták egyéb módszerekkel, és még mintegy háromezer bolygójelölt vár a megerősítésre. A két egyetem kutatói a Titius-Bode szabály modern változata alapján végeztek számításokat, hogy a rendszereik rendelkezhetnek-e további, alkalmasabb bolygókkal. Az 1770 körül megfogalmazott szabály alapján meghatározták azt is, hogy hol és mennyi planéta található ezekben a rendszerekben. A számítások szerint a vizsgált 151 bolygórendszerben 1-3 planéta található.

Az észlelt bolygóknál egyébként nagy valószínűséggel jóval több létezik, de a nagy és a csillagukhoz közeli bolygók túl forrók lehetnek, a távoliak viszont túl hidegek a folyékony víz létezéséhez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top