+ Irodalom

Kié lett a hárommilliós irodalmi díj?

Péterfy Gergely

A titkos összetételű bíráló testület már önmagában is kíváncsiságra és találgatásra ad okot. Ráadásul már december óta publikus a kiadók által jelölt hatvanhét (!) könyv, és február óta az esélyesnek tartottak szűkített listája.

Talán soha korábban nem vette körül annyi találgatás az Aegon Művészeti Díjat, mint most, amikor tizedszer kerül átadásra.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az Aegon Művészeti Díj presztízse, ráadásul olyan „márkát” sikerült felépíteni, melynek minden eleme megmozgatja a kíváncsiságot: A titkos összetételű bíráló testület már önmagában is kíváncsiságra és találgatásra ad okot. Ráadásul már december óta publikus a kiadók által jelölt hetvenhét (!) könyv, és február óta az esélyesnek tartottak szűkített listája.

Március 24-én lejárt a találgatások ideje. A díjazott személy kilétét az Aegon Magyarország székházában hirdették ki az újságírók tülekedése közepette:

A hárommilliós irodalmi díjat pedig Péterfy Gergely József Attila-díjas magyar író, forgatókönyvíró kapta a Kitömött barbár című könyvéért.

A könyv ajánlója:

1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel. Péterfy Gergely új regénye, mely tíz év munkájának eredménye, mesterien komponált, megrázó és az olvasó érdeklődését mindvégig fenntartó mű.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top