+ Életmód

Temetőből közösségi tér?

arany jános , temető ,

Látogatóközponttal és megfelelő infrastruktúrával rendelkező, látogatható és jól használható közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temető területét a Nemzeti Örökség Intézet .

Látogatóközponttal és megfelelő infrastruktúrával rendelkező, látogatható és jól használható közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temetőt a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI). A hivatal az előző nap megjelent kormányhatározat értelmében a sírkert mellett a Salgótarjáni úti zsidó temetőnek és a Kegyeleti Múzeum gyűjteményének is a vagyonkezelője lesz.

Azt szeretnénk, ha a Fiumei úti nemzeti emlékhely a párizsi Pére-Lachaise temetőhöz hasonló státusú nemzeti panteonná válhatna, egy olyan kertté, amelyet teljes természetességgel keresnek fel a belföldi és a külföldi turisták vagy akár a gyerekekkel sétáló kismamák. Egy olyan kert, ahol jó sétálni és leülni egy padra

– nyilatkozta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI vezetője. A Fiumei úti sírkert az egyetlen olyan temető Magyarországon, amely teljes egészében nemzeti emlékhely. Mindezek mellett a temető teljes területe műemléki védettséget élvez. A budapesti temetők mindegyike a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik ennek az egynek a kivételével.

Beszélt arról is, hogy a kormányhatározat rendelkezik az 1874-ben kialakított, ma már azonban zárt sírkert Salgótarjáni úti zsidó temető vagyonkezeléséről is. Ez a kert szintén teljes egészében műemléki védelem alatt áll. Radnainé Fogarasi Katalin szerint „a temető már az utolsó órában van a megmentését illetően”, státusa azonban jelentősen eltér a Fiumei úti temetőétől: ez jelenleg a Budapesti Temetkezési Zrt. tulajdonában van, így az államnak még meg kell állapodnia, hogy a NÖRI megkaphassa ennek vagyonkezelési jogát.

Tizenöt éve dolgozom azért, hogy temetőink méltó rangra kerüljenek, múltunk emlékeinek megőrzésében és ápolásában a temetőinket kiemelten kezelem. Folyamatosan küzdök azért, hogy ledöntsem a temetőkkel kapcsolatos tabukat és e terek látogatása teljesen természetes legyen az emberek számára

– nyilatkozta Radnainé Fogarasi Katalin.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top