+ Riport

A Musicland is megterít a lemezgyűjtők torkos csütörtökjén

musicland , lemezbolt

Idén áprilisban ötödszörre lesz Magyarországon Record Store Day. Ez a cikk a maroknyi fővárosi lemezboltot bemutató sorozatunk első része: Oroszi Ivánhoz, az Almássy téren levő Musicland lemezbolt tulajdonosához látogattunk el.

Idén áprilisban ötödszörre lesz Magyarországon Record Store Day (Hanglemezboltok Napja), amely nagyjából a zenegyűjtők torkos csütörtökének felel meg. Aznap a boltokban különleges, limitált példányszámú kiadványok, illetve kedvezmények, leárazások várják a zenerajongókat. Ez a cikk a maroknyi fővárosi lemezboltot bemutató sorozatunk első része: Oroszi Ivánhoz, az Almássy téren levő Musicland lemezbolt tulajdonosához látogattunk el.

Lemezek között válogatni és lemezeket venni az egyik legjobb dolog a világon – azok biztosan tudják ezt, akiket hozzám hasonlóan a családtagjaik már próbáltak ettől a tevékenységtől eltiltani. Mert ha egyszer az ember ráérez a lemezgyűjtés ízére, nehéz abbahagyni. Sajnos egyre kevesebben élünk ezzel a szenvedéllyel: az elmúlt évtizedben egymás után zártak be a budapesti lemezboltok. A Musicland 17 éve áll a zenerajongók szolgálatában, műfaji megkötés nélkül: a popzenétől kezdve a jazzen és az indie-n keresztül a metálig minden megtalálható az Almássy téren levő boltban.

A Musicland lemezbolt 1998-ban nyitott a József körúton, akkor még „vegyestüzelésű boltként”, azaz akkor még használt és új CD-ket is árultak. Hamar kiderült azonban, hogy az új megjelenések forgalmazása zsákutca, így a Musicland egyre inkább a használt lemezek irányába sodródott. A körúti bolt egy idő után szűknek bizonyult, ugyanakkor a lemezipar válsága nehezítette a Musicland dolgát: akkor bezártak és egy rövid ideig a bolt kínálatában csak az interneten lehetett böngészni. A vásárlók részéről ez hangos nemtetszést váltott ki, pár hónap szünet után viszont a Musicland újranyitott mostani helyén (VII., Almássy tér 8.).

A mostani bolt jóval tágasabb, így a lemezek közötti válogatás is kényelmesebb. Iván régi vágya volt, hogy a Musicland több legyen egy lemezboltnál, ennek megfelelően az Almássy téren levő boltban voltak már dedikálások, közönségtalálkozók és akusztikus koncertek is. A Musicland pedig tényleg vásárlóbarát bolt: sem kutyánkat, sem biciklinket nem kell az utcán hagyni, ha pedig megszomjaztunk, még egy pohár szörpöt is tölthetünk magunknak.

A betévedő vásárlók száma elenyésző, Iván szerint a többség már célirányosan érkezik a boltba. A két legnépszerűbb árucikk a CD és a bakelit, ám érdekes, hogy a vevők általában az egyik formátum mellett elköteleződnek és nem jellemző, hogy valaki mindkettőt vásárolná. Ennek anyagi okai is lehetnek: a használt CD-k nagy része kifejezetten olcsó, legtöbbjük 1000 és 2000 forint között mozog, míg az új kiadású vinylek 5000 forint környékén vannak. A közelmúltig a Musicland vinyl-szekciójában az új megjelenések voltak túlsúlyban, de nemrég Ivánék úgy döntöttek, hogy szeretnék jelentősen bővíteni a használt LP-kínálatot is. A CD-kislemezek és a zenei DVD-k piaca viszont jóval kisebb, utóbbi haldoklásán Oroszi Iván sem csodálkozik: a forgalmazók is túlárazva árulják őket, viszont a mindenhonnan elérhető internetes videómegosztókkal a DVD már képtelen versenyezni.

A Musicland ötödik alkalommal része a Record Store Day mozgalomnak. „Egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom: sok, azóta visszajáró vendég ismert meg minket a lemezboltok napján.” A kedvezmények és az exkluzív kiadványok mellett a lemezboltban ilyenkor mini-koncertek is vannak. Az idei fellépők már megvannak, de kilétüket még homály fedi. Az igazság a Szerencsekerékre emlékeztető módon derül majd ki a bolt oldalán, illetve a vonatkozó eseménynél. Idén ismét lesznek magyar kiadványok is: Oroszi Iván szerint az elmúlt évek pozitív tapasztalata volt, hogy a gyűjtők a magyar zenekarok limitált kiadványait is keresik. Így például tavalya a Jurij és a Jazzékiel kislemezeit pillanatok alatt elkapkodták, ahogyan az Ivan & The Parazol mindössze 5 példányban megjelent nagylemezét is.

Két évvel ezelőtt a Péterfy Boriék jártak nálunk: jól érezték magukat, játszottak egy jót és még egy klipet is készítettek a fellépésről. Az abszolút csúcspont pedig a tavalyi Veils-koncert volt, amivel teljesült az az álmunk, hogy egy külföldi előadót is elhozzunk a Record Store Dayre. Még az aznap esti A38-as koncerten is megemlítette az énekes Finn Andrews, hogy milyen jól érezte magát nálunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top