+ Életmód

29 jel, hogy meg fogsz halni

meg fogsz halni

Amikor először beleolvastam, azt hittem, hülyéskednek: biztos halálunk előtt már ne kezeltessük magunkat költségesen, ne foglaljunk el aktív kórházi ágyakat. Minek?

Nagy-Britanniában szakértők egy 29 elemből álló listát állítottak össze, amely alapján megállapítható, hogy egy idős vagy beteg embernek körülbelül egy hónapja van hátra – írja a The Telegraph nyomán a hazipatika.com.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy a haldoklók felesleges, sokszor kellemetlen és költséges vizsgálatokat és kezeléseket kapjanak.

A halál nem gyógyítható,

bár kétségtelen, hogy az élet mesterségesen még olyan idős és beteg emberek esetében is meghosszabbítható ma már, akiknek semmi reményük a gyógyulásra. Nagy-Britanniában most egy olyan listát állítottak össze orvosok, amelynek alapján nagyjából eldönthető, hogy egy beteg harminc napon belül meg fog-e halni.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy haldokló betegek kerüljenek aktív kórházi ágyakra, és szeretteiktől távol, esetleg egy kellemetlen beavatkozás közben leljék halálukat. Ha a teszt alapján egy betegről kiderül, hogy körülbelül egy hónapja lehet hátra, a fölösleges és költséges vizsgálatok és a szenvedést hosszabbító kezelések helyett inkább mód nyílna arra, hogy a beteg hazamehessen, és elbúcsúzhasson szeretteitől.

A teszt 29 indikátort tartalmaz, köztük az életkort, az elesettséget, gyengeséget, a betegséget, a mentális problémákat, a korábban előfordult életveszélyes állapotokat, a pulzusszámot. Ezeknek a feltérképezésével megjósolható egy betegről, hogy meg fog-e halni 30 napon vagy 12 héten belül. Ha a teszt pozitív, tehát a beteg közel jár élete végéhez, lehetőség nyílik arra, hogy az eredménytelen, és ebben az állapotban már fölösleges aktív kezelések helyett alternatív kezeléseket, palliatív, életvégi terápiát kapjon.

Tovább a cikkre a hazipatika.com-ra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top