+ Irodalom

Harper Lee trilógiájának második könyve valahogy nem született meg

harper lee

Az első regény a Ne bántsátok a feketerigót! című regény lett volna. Az ügynök kiszivárogtatott hírére Harper Lee az idősek otthonából azt üzente az olvasóinak, hogy pokolian jól van.

Harper Lee eredetileg egy könyvtrilógia első részének szánta világhírű, Ne bántsátok a feketerigót! című regényét – árulta el a héten a Pulitzer-díjas írónő ügynöke.

Andrew Nurnberg a The Guardian című brit lapnak nyilatkozva mondta el, hogy a tervre az írónő és egykori ügynöke régi levelezéséből derült fény.

Arról beszéltek, hogy elsőként a Ne bántsátok a feketerigót!, utolsóként a Go Set A Watchman-t jelentetik meg, a kettő között pedig egy rövidebb összekötő regényt adnak ki. Úgy tűnik, hogy Lee ezt soha sem írta meg, vagy fejezte be, de az egyértelmű, hogy a Lippincott kiadó a Watchman megjelentetését tervezte

– mondta Nurnberg.

Harper Lee körül mindig valami titkos ügy kavarog, a nyáron azt cáfolta, hogy bármilyen engedélyt adott volna életrajzi könyve megjelentetéséhez, májusban pedig az számított irodalmi szenzációnak, hogy engedélyezte a több mint ötven éve írt Ne bántsátok a feketerigót! című könyv e-kiadását.

Most a HarperCollins könyvkiadó a hét elején jelentette be, hogy júliusban megjelenik a Go Set A Watchman című regényt, amelyet a Pulitzer-díjas írónő még az ötvenes években fejezett be. A mű alapjában véve a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása. Valójában ez a könyv készült el hamarabb, és tavaly ősszel került elő ismét. Ez lesz az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták a Ne bántsátok a feketerigót! című művet, amelyből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példány fogyott.

A második regény kiadásának bejelentése óta néhányan aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy a világtól elvonulva élő 88 éves írónő nem külső befolyásra döntött-e a régi kézirat kiadásáról. Lee, aki jelenleg egy alabamai idősek otthonában él, közleményben reagált az aggodalmakra, megnyugtatva mindenkit, hogy

él, egészséges és pokolian boldog

a Watchman hírére adott reakciók miatt – idézte fel online kiadásában a The Guardian című brit lap.

Az új regény, amely már most a legkeresettebb könyv az Amazon.com webáruházban, húsz évvel a Ne bántsátok a feketerigót! története után játszódik az ötvenes évek közepének Alabamájában. A regényben a felnőtt Scout Finch New Yorkból hazatér Maycomba, hogy meglátogassa apját, Atticust. Szeretné megérteni apja viselkedésének mozgatórugóit, és szeretne tisztába jönni a szülővárosával és gyermekkora helyszínével kapcsolatos érzéseivel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top