+ Zene

Na, kiről készített gyerekkönyvet a Rolling Stones dobosa?

rolling stones

Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa mindig is a zenekar legkülönösebb figurája volt, azonban azt kevesen tudják, hogy az eredetileg grafikusként dolgozó dobos egy gyerekkönyvet is szentelt példaképének.

Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa mindig is a zenekar legkülönösebb figurája volt, azonban azt kevesen tudják, hogy az eredetileg grafikusként dolgozó dobos egy gyerekkönyvet is szentelt a jazz egyik ikonjának.

A Rolling Stones dobosa, Charlie Watts egy elég furcsa figura. Amíg a Rolling Stones híres volt nem éppen polgári életviteléről, addig Watts mindig is maga volt a higgadtság és az elegancia. Strapabírása legendás: mesélik, hogy egyszer egy húzósabb próba alkalmával majdnem egy teljes napig fel sem állt a dobszékből.

Charlie Watts nemcsak azért lóg ki a Rolling Stonesból, mert csendes családi életet él, vagy mert nem voltak kábszeres ügyei; hanem azért is, mert Charlie alapvetően nem a blues irányából érkezett a zenekarba, mint Jaggerék, hanem a jazz világából. Olyannyira, hogy Charlie Watts Rolling Stoneson kívüli életét eléggé meghatározza példaképe, Charlie Parker előtti tisztelgés.

Ki volt Charlie Parker?

Charlie Parker 1920-ben született, beceneve Bird, illetve Yardbird volt. Minden idők egyik legfontosabb jazz-szaxofonosaként tartják számon. 1936-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, gyógyulása alatt lett a morfin rabja, ez a függőség élete végéig elkísérte. Mindössze 34 évesen hunyt el.

Charlie Watts érettségi után grafikus tervezőként kezdett dolgozni egy reklámcégnél és ekkor már hobbiból zenél is, de a polgári foglalkozását csak akkor adja fel, mikor csatlakozhat Alexis Korner zenekarához, a Blues Incorporatedhez.

rolling stones

Részlet a könyvből

Óda egy magasan szálló madárhoz

Charlie Parker iránti rajongása egészen odáig viszi, hogy 1960-ban az akkor még mindössze 19 éves Charlie Watts egy gyerekkönyvet is ír róla Ode To A Highflying Bird címmel (Óda egy magasan szálló madárhoz), amelyben a szaxofonos élettörténetét dolgozza fel. A dobos nemcsak az illusztrációkat készítette el, hanem a szöveget is kézírással vitte fel a papírra.

Eredetileg Watts csak a portfóliójába szánta a 36 oldalas könyvet, de a Stones befutása után a könyvet ki is adták 1964-ben jelent meg, ennek fakszimile-kiadása 1990-ben jelent meg másodszorra. A gyűjtőknek sajnos van egy rossz hírünk: az Ode To A Highflying Birdnek az utánnyomását is brutális áron mérik, az első kiadásból pedig alig van elérhető példány 1000 dollár alatt.

Aki azonban azt gondolja, hogy Watts rajongása ennyiben megállt, komolyan téved: a dobos a nyolcvanas években, amikor a Rolling Stones eléggé félgőzzel ment alapított egy zenekart Charlie Watts Quintet néven és sosem találnátok ki, mi volt az egyik lemezük címe… igen, a megoldás A Tribute To Charlie Parker.

Charlie Watts így már bizonyíthatóan a Stones legmenőbb tagja, ráadásul ő a kevés vagány egyike, aki Mick Jaggert is gondolkodás nélkül leteremti. Így például Keith Richards életrajzi könyvének tanulsága szerint a nyolcvanas években egyszer Jagger felhívta Wattsot azzal a szöveggel, hogy „Where’s my drummer?” (=hol a dobosom?), mire a hamarosan megjelenő Watts nemes egyszerűséggel orrba verte az énekest, mondván, hogy talán inkább Jagger az ő énekese. Ez ám az elegancia!

rolling stones

Charlie Watts könyve Charlie Parkerről

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top