Archív

Könyv a Rolling Stonesról

Rolling

Megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából július közepén vaskos könyv jelenik meg a Rolling Stones zenekarról; a The Rolling Stones: 50 című kötet magyar fordítása egy időben kerül a boltokba az eredeti brit kiadvánnyal.

A rock and roll történetének legendás és ma is aktív csapata a londoni Thames & Hudson kiadóval, valamint a Daily Mirror című lappal együttműködve állította össze a jubileumi kötetet, amely a zenekar ötven évét mutatja be – közölte a magyar kiadást gondozó ShowTime Budapest Kft. az MTI-vel.

Mint írták, a könyv illusztrálásához a napilapok közül a leggazdagabb Rolling Stones-fotógyűjteménnyel rendelkező Daily Mirror megnyitotta archívumát: a fényképek többsége soha nem jelent meg korábban. A fotók nem a megszokott módon mutatják be a zenekar ötvenéves történetét, az önéletrajz a zenekar által válogatott és saját szavaikkal kommentált képekből áll. A kötetben szerepelnek többek között Gered Mankowitz, Jean-Marie Périer, a magyar származású Dezo Hoffman, Michael Cooper, Terry O’Neill, Bent Rej és Philip Townsend fotói. Utóbbi készítette 1962-ben az első felvételeket a zenekarról.

A Rolling Stones 1962-ben alakult Londonban, 1964-től jelentet meg lemezeket és jelenleg is aktív. Az eredeti tagok közül mára Mick Jagger énekes-szövegíró és Keith Richards gitáros-dalszerző maradt, az 1993-tól érvényes felállásban rajtuk kívül Charlie Watts dobos és Ronnie Wood gitáros-basszusgitáros alkotja az együttest. Az alapító Brian Jones (gitár) 1969-ben meghalt, Bill Wyman basszusgitáros 1993-ban kilépett, de volt Stones-tag Mick Taylor (gitár, basszusgitár), Tony Chapman (dob), Ian Stewart (billentyűs hangszerek) és Dick Taylor (basszusgitár) is.

A zenekar csaknem fél évszázados eddigi pályafutása során élő legendává vált, rendszeresen milliós lemezeladásokat produkált és minden jelentős szakmai és közönségdíjat besöpört. Lemezeik – 29 stúdió- és 12 koncertalbum, 30 válogatás és 107 kislemez – több mint 200 ezer példányban keltek el.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top