+ Irodalom

Houellebecq nem turnézik iszlámellenességgel vádolt regényével

Michel Houellebecq

Houellebecq regényének története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

Felfüggesztette a sokak által iszlámellenességgel vádolt Michel Houellebecq francia író (Illényi Mária riportja az íróval itt olvasható) a héten megjelent Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, miután egyik közeli barátja meghalt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadásban.

Mélyen lesújtotta barátja, Bernard Maris (baloldali közgazdász, a lap egyik részvényese) halála

– mondta Francois Samuelson a francia hírügynökségnek.

Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, aki a francia közszolgálati rádióban rendszeresen jelentkezett jegyzeteivel, Houellebecq nagy tisztelői közé tartozott. Úgy vélte, hogy az író a liberális kapitalizmus egyik kiváló elemzője, ezért Houellebecq économiste (Közgazdász Houellebecq) címmel egy teljes kötetben értelmezte az író munkásságát.

A Charlie Hebdo szerdán, a támadás napján megjelent legfrissebb számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

hebdo-this-month-p_3156833k

A Charlie Hebdo Houellebecq-ről megjelent karikatúrája, Fotó: telegraph

A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, valamint azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.

A műveivel kapcsolatos hatalmas vitákhoz szokott francia író mindegyik regényét kampánykörúton mutatja be, ezen a héten is folyamatosan jelen volt a francia televíziókban és rádiókban.

Soumission by Michel Houellebecq

Ezen a héten jelent meg Houellebecq regénye Franciaországban, Fotó: theguardian.com

Michel Houellebecq az 1998-ban megjelent Elemi részecskék című regényének hatalmas sikere után Írországba költözött, és a közelmúltig ott is élt. Jelenleg Párizsban lakik, ahol nem áll rendőri védelem alatt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top