+ Média

Charb: A világhelyzet soha nem kedvez a vallásokkal való viccelődésnek

charlie hebdo

Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége, nyilatkozott egykor Charb, a Charlie Hebdo ma elhunyt igazgatója.

Keresés a weben

Dél óta attól a megrázó hírtől hangos a sajtó, hogy ismeretlen elkövetők berontottak a francia Charlie Hebdo szatirikus kétheti lap szerkesztőségébe, a 444.hu szerint a dzsihadista harcosok tipikus öltözékében és sorozatlövő fegyverrel lelőttek 12 embert, köztük két rendőrt, akik a lap székházát őrizték, okkal.

A lap az MTI jellemzésében:

A szerdánként megjelenő magazin senkit sem kímélő, nonkonformista, a katolicizmust, az iszlámot, a zsidóságot vagy a szélsőbaloldalt egyaránt kifigurázó hangvételét misem bizonyítja jobban, minthogy Twitter-oldalán közzétett legutóbbi bejegyzéseinek egyike a rettegett Abu Bakr al-Baghdadit, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozta meg.

Nem ma kezdődött

A BBC brit közszolgálati televízió honlapján megjegyzi, hogy Stephan Charbonnier avagy Charb, a lap igazgatóját folyamatosan testőrök védik és többször kapott halálos fenyegetést. A Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki Charbra, iszlamista honlapokon pedig nemrégiben lefejezésére buzdítottak.

A 45 ezer példányban megjelentetett magazin eheti borítóképén Michel Houellebecq, a botránykönyveiről ismert francia író szerepel, akinek Behódolás (Soumission) című könyve ugyancsak január 7-én jelent meg, s már kiadása előtt óriási vihart kavart Franciaországban. A közeljövőben játszódó történet szerint ugyanis egy radikális muszlim politikus foglalja el a francia államfői pozíciót. (Nyáron mutattuk be azt a palesztin képzőművészt, aki a gázai övezet légicsapásait illeti kritikával, sajátos módon.)

2006-ban számos muzulmánt feldühített a Charlie Hebdo, miután az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a francia lap is lehozta, és hozzátette saját rajzait. Válaszul gyújtóbombát dobtak a magazin párizsi irodájára.

2011 novemberében újabb hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin “Charia Hebdo” néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám “társ-főszerkesztőjeként” jelölte meg.

2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte feldühítette az iszlám híveit.

A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.

Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlám és általában a vallásokkal való viccelődésnek. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége

– nyilatkozott akkor a Charlie Hebdo igazgatója.

Megdöbbenésüket fejezték ki

Reagáltak az esetre kollégák, európai vezetők, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár teljes szolidaritásáról biztosította Franciaországot, a merényletet pedig a sajtószabadság elleni felháborító támadásnak minősítette. Angela Merkel szerint nem csak francia polgárok élete és Franciaország biztonsága ellen irányult, hanem

támadást jelent a vélemény- és a sajtószabadság, a szabad, demokratikus kultúra egyik alapeleme ellen

ami “nem igazolható semmivel”.

A Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) elnöke, a párizsi nagymecset rektora, Dalik Boubakeur délután a tragédia helyszínére látogat, a szervezet szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A magukat méltánytalanul az iszlámhoz tartozónak valló terrorcsoportok őrjöngése által szított feszültségektől terhes nemzetközi politikai helyzetben felszólítunk minden, a köztársaság és a demokrácia értékeit valló embert, hogy kerüljék el a provokációkat, amelyek csak olajat öntenek a tűzre

– olvasható a CFCM közleményében.

– MTI cikkei alapján, a fotón a támadásban meghalt négy karikaturista: Georges Wolinski, Jean Cabut (Cabu), Charb és Tignous. AFP PHOTO –

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->