+ Irodalom

Női vezető az irodalmi Nobel-díj élén

sara danius , nobel

A svéd rádió szerint az irodalmi Nobel-díj zsűrijének leendő elnöke mellrákkal küzd.

Több mint kétszázéves történetében első ízben női vezetője lesz az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiának, miután a jelenlegi „állandó titkár”, Peter Englund történész és író május végén megválik tisztségétől, utódja pedig Sara Danius esztétika- és irodalomprofesszor lesz – írja a Híradó.hu.

Englund a 18 tagú – a királyi akadémiák sorába tartozó – testület évzáró közgyűlésén jelentette be lemondását posztjáról, amelyet 2009 óta töltött be. Leendő utódja, az 52 éves Sara Danius a hatodik nőként 2013-ban, Knut Ahnlund halála után került be az irodalmi Nobel-díjról döntő testületbe. Ő lesz az első nő a III. Gusztáv király által 1786-ban a svéd nyelv és irodalom ápolására alapított, hagyományosan férfiak uralta Svéd Akadémia élén.
Sara Danius a Södertörn Egyetem esztétikaprofesszora, de irodalomtudományt is tanít az Uppsalai Egyetemen. Eddigi pályafutása során főleg Marcel Proust, James Joyce és Thomas Mann munkásságában mélyült el, de kedveli a szakácskönyveket, a kerámia- és az üvegművészetet is. Fiatalon krupiéként dolgozott egy stockholmi kaszinóban, majd több svéd lapba írt irodalomkritikákat. A svéd rádió szerint az irodalmi Nobel-díj zsűrijének leendő elnöke mellrákkal küzd.Egyéb teendői mellett a Svéd Akadémia állandó titkárának feladata bejelenteni minden évben az irodalmi Nobel-díj győztesét. A testület maga választja meg tagjait, a tagság életre szól. A szombati közgyűlésen, amelyen a királyi család tagjai is jelen voltak, új tagként beiktatták a 2013 októberében elhalálozott Ulf Linde zene- és műkritikus helyére a már korábban megválasztott 59 éves Klas Östergren írót, műfordító, forgatókönyvírót.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Torma István szerint:

    Szeretem a Librariusban megjelent írásokat. Ízlésbeli eltérések vannak köztünk, nem is ritkán, meg a prosztatám sem a régi.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top