+ Film

Nézd meg, hogyan kezdődött volna eredetileg a 2001: Űrodüsszeia

űrodüsszeia , kubrick

Ligeti György zenéjét a zeneszerző tudta nélkül használták fel a 2001: Űrodüsszeia című filmhez, de az eredetileg felkért Alex North sem tudott arról, hogy a zenéjét kihagyják a filmből.

Stanley Kubrick klasszikus sci-fijéhez csak klasszikus zeneműveket használt fel és milyen jól tette: a filmtörténelem egyik legikonikusabb pillanata, ahogyan a 2001: Űrodüsszeia elején felcsendül Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustrájának napkeltés motívuma. Emellett ekkor esett meg az a híres eset, hogy Kubrick átvette Ligeti György műveit (Lux aeterna, Atmospheres, Requiem) a filmhez, aki erről nem tudott: a film megjelenése után tudta meg, amikor néhányan gratuláltak a meglepett zeneszerzőnek. Végül a filmstúdió mindössze 3500 dollárt fizetett a zeneszerzőnek, azonban a filmzenén való szereplése hozzájárult Ligeti egyre komolyabb sikeréhez. Később Kubrick a Ragyogásban is használt zenét Ligetitől.

Azonban eredetileg a 2001: Űrodüsszeia zenéjét Alex North írta volna, aki már a Kubrick-féle Spartacus idején is dolgozott együtt a rendezővel. Alex North egyébként olyan filmek zenéjét készítette, mint A vágy villamosa, Nem félünk a farkastól, vagy a Kleopátra. Több magyarázatot is lehet olvasni arról, hogy végül miért nem Alex North zenéje lett a befutó: valahol azt írják, hogy North késett a zene leadásával; mások szerint Kubrick elégedetlen volt a leadott művel; az iMDB-n viszont azt írják, hogy Kubrick mindig is klasszikus zenét akart hallani a filmben.

Mindenesetre Kubrick nem közölte a zeneszerzővel a rossz hírt, aki csak a premieren szembesült vele, hogy nem az ő zenéje hallható a filmben. Később Alex North az eredeti Űrodüsszeia zenéjét újrakomponálta és felhasználta más filmekben, így A halász cipője és a Sárkányölő című filmben is hallhatunk belőle részletet. Az eredeti filmzene majd 25 évig a feledés homályába merült, végül Jerry Goldsmith rögzítette újra Alex North zenéjét. Az eredeti 1968-as felvételek végül 2007-ben jelent meg hivatalosan.

Így viszont most eljátszhatunk a gondolattal, milyen lett volna Kubrick filmje Alex North zenéjével. Itt látható egy verzió a film elejéről:

***

Ezek voltak Stanley Kubrick kedvenc filmjei.

A Clarke-sorozat 3001-ben folytatódik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top