+ Tudomány

A hajóskapitányok bátorságán múlott, hogy elmérték az Antarktisz jegét

antarktisz

Régóta gyanakodnak a tudósok, hogy a korábbi, jégtörő hajókról végzett megfigyelések alábecsülték a jégvastagságot, mert a hajóskapitányok szívesebben választották a vékonyabb jeget, nehogy a jégtáblák fogságába essenek.

Régóta gyanakodnak a tudósok, hogy a korábbi, jégtörő hajókról végzett megfigyelések alábecsülték a jégvastagságot, mert a hajóskapitányok szívesebben választották a vékonyabb jeget, nehogy a jégtáblák fogságába essenek.

A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jég – derült ki egy víz alatti robottal négy éven át végzett méréssorozatból.

A robotot négy éve bocsátották a vízbe, és most érkeztek meg az első részletes, pontos, nagy felbontású 3D-s térképek az antarktiszi jégről.

A víz alatti felmérések azt mutatták, hogy az úszó jégtáblák felszín alatti része átlagosan 1,4-5,5 méter vastag.

A Seabednek (Tengerfenék) nevezett robotot az Antarktiszi-félsziget körül hat ponton bocsátották mélybe egy brit és egy ausztrál hajóról. Mérései 50 hektárra terjedtek ki, és azt is feltárták, hogy egyes területeken a víz alatti jégvastagság akár a 17 métert is eléri.

Az amerikai Woods Hole Óceánkutató Intézet (WHOI) által kifejlesztett robot körülbelül két méter hosszú, majdnem 200 kilogrammot nyom, különleges stabilitását a dupla hajótest biztosítja. A méréseket felfelé néző szonárjával végzi – számolt be róla a BBC.

Az antarktiszi jég felmérése nagy kihívást jelent, mert a hagyományos módszerek nem tökéletesen alkalmasak erre a célra. Korábban leginkább a jégtörő hajókról figyelték meg a jégvastagságot, vagy sok munkával járó fúrásokkal igyekeztek megmérni.

Globális mérésre műholdakkal nyílt lehetőség, ebben az esetben azonban nehézséget jelent az Antarktiszt és az úszó jeget borító hó.

A Nature Geosience című szaklapban publikált ausztrál-amerikai-angol tanulmány szerzői nem állítják, hogy az Antarktisz jege vastagodik, mert nem térképezték fel az egész területet.

A kérdésre kiterjedtebb, rutinszerű mérésekkel lehet majd válaszolni

– vélte Guy Williams, a sarkvidéki óceánok kutatója, az ausztrál Tengeri és Déli-sarkvidéki Kutatóközpont munkatársa.

Az antarktiszi jégtakaró a nyári négymillió négyzetkilométerről a hideg hónapokban ennek ötszörösére is kiterjed. Régóta gyanakodnak a tudósok, hogy a korábbi, jégtörő hajókról végzett megfigyelések alábecsülték a jégvastagságot, mert a hajóskapitányok szívesebben választották a vékonyabb jeget, nehogy a jégtáblák fogságába essenek.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top