+ Tudomány

Előkerült a száz éve jégbefagyott jegyzetfüzet

Előkerült a száz éve jégbefagyott jegyzetfüzet - Scott

Watson ezúttal az Antarktiszon a felfedező, Scott kapitány fotósának feljegyzéseire bukkant a tavaszi melegben olvadozó jégfelszín alatt.

Száz év után került napvilágra a híres sarkvidéki felfedező, Robert Falcon Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete az Antarktiszon.

 A lelet a tavaszi melegnek köszönhetően bukkant elő a hó és jég alól – írja az új-zélandi Stuff.co hírportál. George Murray Levick (1876-1956) jegyzeteire az Evans-foki állomáshelynél találtak rá, amely bázisként szolgált Scott utolsó és végzetes felfedező útjához, a Terra Nova expedícióhoz. A jegyzetfüzetre, amelynek első lapján tisztán olvasható Levick neve, az Új-Zélandi Antarktiszi Örökség Intézet munkatársa bukkant rá.
Levick, aki a fotózás mellett jártas volt a zoológiában és a sebészetben is, 1911 és 1913 között volt tagja Scott csapatának. A fotós a most megtalált füzetben jegyezte fel az 1911 során általa készített képek expozíciós adatait, dátumát és témáit. Nigel Watson, az intézet igazgatója érdekesnek nevezte a leletet, amely hiányzó része volt az expedíció hivatalos nyilvántartásának. “Azután hogy hét évet töltöttünk Scott utolsó expedíciójának bázisát és hagyatékát konzerválva, örülünk hogy még mindig vannak új leletek” – nyilatkozta Watson. Mivel Levick füzete lapjaira esett szét az elmúlt száz évben, az oldalakat egyenként digitalizálják a jegyzetfüzet teljes helyreállítása előtt. A kutatók szerint a füzetben lejegyzett adatok közeli kapcsolatot mutatnak a Cambridge-i Scott Sarkköri Kutatóintézet hagyatékában lévő, Levicknek tulajdonított fotókkal. Az elmúlt években több érdekes leletet is találtak az Új-Zélandi Antarktiszi Örökség Intézet munkatársai. 2013-ban fényképnegatívokra bukkantak az Evans-foki bázison, 2010-ben pedig három láda whiskeyt és két láda brandyt találtak egy másik sarkvidéki felfedező, Ernest Shackleton 1908-as expedíciójának állomáshelyén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top