+ Ajánló

Einstein relativitás-elméletének családi titkai

einstein

A nagy tudós berlini lakásukban hihetetlen terror alatt tartja a feleségét és családját, nem beszélhetnek, csak ha kérdezi őket.

Albert Einstein első felesége, Mileva Maric a történelmi határoknak köszönhetően a Magyar Királyságban, Titelen született. És ugyanitt szülte meg első közös gyermeküket, egy kislányt, akit Lieserlnek hívtak, és akit nem vettek magukhoz, árvaházba adták, és ott is halt meg skarlátban. A családépítés nem tartozott Einstein erősségei közé. Ennek ellenére 1904-ben újabb gyermekük született, egy fiú, Hans. Néhány év múlva egy Eduard nevű fiúnak adott életet az asszony, a gyermekről kiderült, hogy skizofrén. Mileva és Einstein hosszú éveken át közösen dolgoznak a relativitás-elméleten, anno együtt jártak a zürichi egyetemre, egy szakot csak kettejüknek indítottak, amelynek vizsgáin mindketten megbuktak. A relativitás-elmélet közlésre leadott kéziratán még szerepel Mileva neve, de amikor napvilágot lát az Annalen der Physikben, csak Einstein jegyzi szerzőként. 1911-től megromlik a házasságuk, mert Einstein nem bírja a családi kötöttségeket. A nagy tudós berlini lakásukban hihetetlen terror alatt tartja a feleségét és családját, nem beszélhetnek, csak ha kérdezi őket, naponta kizárólag háromszor ehetnek, stb. Az asszony csak úgy egyezik bele a válásba, ha Einstein megígéri, hogy neki adja a Nobel-díjért járó összeget, amit a férfi 1921-ben meg is tesz. A válás után Einstein saját második unokatestvérével köt házasságot.

Az itt fölsorolt tények már önmagukban is őrült családi drámát sejtetnek a háttérben, amely soha nem tartozott Einstein, a világról való gondolkodást megváltoztató, a nyelvöltögető, jópofa tudós képéhez. Az Albert Einstein paprikás krumpli című színdarab ezt a háttéréletet mutatja meg, a maga sűrítő eszközeivel, őrületeivel és komikus abszurditásával, egy olyan nézőpontból, ahonnan a szereplők egész életükre ráláthatnak.

Podmaniczky Szilárd színdarabjából most hangjáték is készült, amit október 18.-án hallgathattok meg a Kossuth Rádióban, 21.04-kor.

Ízelítőként nézzetek bele a színdarabba, amit a napokban elhunyt rendező, Dobay Dezső vitt színre az RS9 Színházban, Csuja Imre és a Vallai Péter főszereplésével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top