+ Irodalom

Vámos Miklós megszereti az egész asszonyiságot

vámos miklós

Finoman utal arra, hogy sohasem létezik egyetlen, minden ember számára elfogadható igazság.

Aki megment egy embert, az megmenti az egész emberiséget, mondták a régiek. Aki megszeret egy asszonyt, az megszereti az egész asszonyiságot, mondom én.

Vámos Miklós életmű-sorozatának folytatásaként jelenik meg 2014 októberében a Sánta kutya című kötet. A regény egy asszony életén keresztül mesél a huszadik század magyarországi történelméről. Időutazás korszakokon keresztül: egy élet korszakai és a történelmi fordulatok fonódnak egymásba ebben a regényben, amelynek főhősét Évának hívják – így nevével is a legősibb, az első asszonyra utal.

A női szemmel elmesélt

történet csaknem száz évet ölel fel, és olyan pontosan írja le egy nő életének meghatározó pillanatait, hogy az olvasó szinte el is felejti, hogy a szerző férfi. A különböző élethelyzetekben Vámos végig hitelesen rajzolja fel hősnője lelki rezdüléseit, érzelmeit.

Az életút bemutatása,

a főhős életében fontos szerepet kapó férfiak és események megírása mellett az igazság keresése kap jelentős szerepet a Sánta kutyában. A cím az ismert közmondásra utal – a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát –, amelyet a főhős nagyapjától hallott először, és amely mottójává válik egész élete során. Az igazság utáni vágy ott rejlik a regény lapjai között: a fejezetcímek (Imádkoztam; Gondolkodtam; Alakultam; Zümmögtem; Sajnáltam; Álmodtam; Görnyedtem) kezdőbetűiből is ez a szó áll össze.

Azonban az utolsó fejezet címe,

amely mindösszesen egy kérdőjel, finoman utal arra, hogy sohasem létezik egyetlen, minden ember számára elfogadható igazság. Vámos hőse végig hű akar maradni az elveihez, becsületes emberként szeretne élni, azonban ahogy az is kérdéses, hogy mi a valódi igazság, úgy az sem egyértelmű, hogy amit valaki az igazság nevében tesz, az valóban a helyes döntés lesz-e.

Vámos Miklós regénye új borítóval jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. A Sánta kutya könyvbemutatójára 2014. október 10-én (péntek) 18 órától kerül sor az Alexandra Pódiumon, ahol Veiszer Alinda beszélget a kötetről a szerzővel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top