+ Építészet

A kávéházakban nőt is lehetett kapni

kávéház

Ahol ma tetováló szalon és cukorkabolt működik, száz éve még lányok lógtak az első emeleti ablakokból, hogy választani lehessen közülük.

Keresés a weben

Van, aki lazán zaciba adta a karóráját, ha nem tudta kifizetni a számlát. Mások tanúért mentek oda, ha volt elég pénzük, hogy felbéreljék az igaz embert. (A tanúvásár létező “intézmény” volt egykor.) Egyesek tanítót kerestek a gyerekük mellé vidékre, a szegény jelöltek meg feszenghettek, hogy vajon kiválasztják-e őket a feladatra.  Aztán ott voltak a félvilági nők, akiket annyira kellemes volt közfelháborodva imádni. Na, hol is járunk?

A századforduló kávéházaiban,

Pesten. Erről szól a séta, amin a Hosszúlépés vezet végig, stílszerűen először a kávé világnapján. Pest egyik legszebb kertjétől indulunk, pontosan kell érkezni, de a lányok kedvesek, hagynak időt, hogy mindenki odaérjen aki akart. Másfél órát megyünk, ha nincs ellenvetés, akkor itt a tegezés a divat. Persze nincs, kezdődik az időutazás.

Olyan helyeken mászkálunk,

ahol minden nap, de teljesen új megvilágításba kerülnek a megszokott épületek. Mutatnak rejtett kincseket, izgalmas történetekkel töltik meg az utcát. Például ki gondolta volna, hogy a belső udvarban, ahol ma tetováló szalon és cukorkabolt működik, száz éve még lányok lógtak az első emeleti ablakokból, hogy választani lehessen közülük?

A bordélyházak szalonjai

nem csak a húspiac miatt voltak népszerűek, a leglazább társadalmi színtérre azok is bejártak, akiket a hangulat éltetett. Érthető viszont, hogy akkoriban a kávéház mint hely enyhén kétesnek számított. Nem mindig persze, léteztek visszafogottabbak is, de a napszak nem mindegy. Sok kávéház ejjel-nappal működött, biliárdoztak, lapot szerkesztettek, vagy éppen fogadó órát tartottak a művészek, tudósok, akár a politikusok is. Tiszta demokrácia.

Megtudtuk a túra

vezetőjétől, Zsófitól, hogy a kávéház megnevezést kemény kritériumok mellett kaphatta meg a reményteli vállalkozó. Négy méteres belmagasság, 150 m² alapterület. Ahol ez nem volt meg, ott a tulaj a kávémérés szót használhatta, és nem is volt helyhez kötve. Presztizs vs. praktikum.

Az igazi poénok lelövése

nélkül ez még csak néhány a rengeteg érdekességből, amit megtudhatunk, ha járunk velük egyet. Bolyonganak még mindenféle egyéb téma, például a rejtett zsinagógák vagy hentesek mentén. Tarts velük, ha ráérsz. Garantáltan okosabb leszel a végére, és az unásig rótt utca is közelebb kerül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top