+ Építészet

Most ránk figyelnek Bécsben

bécsi designhét

Magyarország célja, hogy művészei és tervezői kiemelkedő helyet foglaljanak el az európai alkotók között.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy támogassa a magyar dizájnereket és felkészítse őket a piaci versenyben való helytállásra – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára csütörtök este Bécsben, a Vienna Design Week elnevezésű nemzetközi formatervezési fesztivál megnyitóján.

A bécsi eseményen bemutatkozó munkák a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg – emelte ki köszöntőjében Balatoni Monika. Az október 5-ig tartó, a kortárs építészetet és formatervezést bemutató rendezvénynek – Ausztria legnagyobb dizájnfesztiváljának – idén Magyarország a vendége.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország célja, hogy művészei és tervezői kiemelkedő helyet foglaljanak el az európai alkotók között. Kitért a Magyarország és Ausztria közötti egykori és jelenleg is gyümölcsöző kulturális kapcsolatra, valamint kiemelte a bécsi Collegium Hungaricum több mint kilencven éves kultúraszervező tevékenységét is. Mint mondta, a bécsi dizájnhéten bemutatkozó magyar alkotások a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg. A fesztivál magyar munkái a párbeszédre való nyitottságot tükrözik – fogalmazott az államtitkár.

Lilli Hollein, a Vienna Design Week

igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy az idei rendezvényen a fő hangsúlyt az építészet kapta. A fesztivál fő színtere Bécs harmadik kerülete, a központi helyszíne pedig a megnyitónak is otthont adó Schwarzenberg-palota lesz – ismertette az igazgató.

A kortárs építészetet és formatervezést bemutató esemény ideje alatt Magyarország kilenc programmal képviselteti magát. Pure Hungarian, vagyis színtisztán magyar – hangzik a bécsi kortárs dizájnkiállítás mottója. A szervezők ígérete szerint ugyanis a látogatók pontos képet kaphatnak a kortárs magyar dizájnerek világáról.

A kiállítás a Schwarzenberg-palotában látható, hasonlóan a MOME Soundweaving nevű kísérleti projektjéhez, amelynek lényege, hogy egy zenedoboz lyukszalagra hímzett keresztszemes minta alapján szólaltat meg dallamot.

A bécsi Collegium Hungaricum

a 25 évvel ezelőtti határnyitás évfordulója alkalmából rendez kiállítást. Az október másodikától december 12-ig tartó tárlaton használati tárgyakkal, fotókkal és személyes emlékekkel idézik fel a vasfüggöny lehullásának évét. Szeptember 30-án szintén a magyar kultúrintézetben Pecha Kucha Night lesz. A fórumon a japán kezdeményezés mintájára, építészek, dizájnerek és művészek a nagyközönség előtt mutathatják be ötleteiket, mintegy hét percben. Szeptember 27-én a WAMP, vagyis a magyar képzőművészeket, tervezőket és márkateremtőket felvonultató dizájnpiac költözik a bécsi Múzeumnegyedbe.

A tárgytervező workshop során meghívott designerek és fiatal terméktervezők vezetésével judaika gyertyatartó készíthető. A dizájn héten önálló kiállítással mutatkozik be Suszter Viktor, a Prezi dizájnere, formatervező és Koralevics Rita képzőművész, a Kultúrgorilla csoport pedig az újrahasznosítás jegyében készített tárgyakat állít ki. Az október 5-ig tartó rendezvény több mint száz eseménynek, kiállításnak és installációnak ad otthont.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top