+ Ajánló

A régi, kritikus hang tisztábban – HétköznaPI CsAlódások (18+)

Hétköznapi családások

Nem fárad, nem nyugszik, nem finomodik Pécs legismertebb punk zenekara. Ugyanolyan hétköznapi, szalonképtelen, mint eddig…

Az 1990 novemberében létrejött zenekar – legalábbis úgy tűnik – továbbra is megkerülhetetlen és működő darabja a szebb időket látott magyar punk-színtérnek. Dalaik jelentős része (természetesen!) nem elfogadható a jelenlegi társadalmi rendszer és a politikai szisztéma szempontjából sem. Mégis léteznek, és népes rajongótábort tudhatnak maguk mögött, ami nem figyelmen kívül hagyható, hiszen szinte bizonyos, hogy nem a muzsika kifinomultsága, vagy a hangzásvilág radikális megújítása miatt kedvelik őket ennyien.

A dalaikban megfogalmazott felvetések a nyersességüktől függetlenül is – sok esetben – érvényesek, és valamiféle választ/reakciót követelnének. Mindezek ellenére, vagy részben ezek miatt – a politikai helyzetüket sem feledve –, mintha létezne valamifajta konszenzus, mely nem (nagyon) engedi őket szóhoz jutni a mainstream médiában. (Remélem, elég óvatosan fogalmaztam, és nem kell megütnöm a saját bokámat.)

Azt gyanítom, hiábavaló az elhallgatás, ők úgysem hallgatnak el.

A napokban például két régi számuk új verzióját jelentették meg az egyik videó-megosztón.

Az ismertebb, sokak által feldolgozott dalról – nem kevés iróniával – ezt írják facebook-on:

Eljött a pillanat, amikor a Picsa talán legismertebb és legnépszerűbb száma végre jó minőségben szólal meg! Amikor a régi változat elkészült(1997)az Omega együttes tagjai sorra hívtak minket telefonon,hogy szeretnék utólag feltenni ezt a remekművet Gammapolis című 1978-ban megjelent albumukra,mert ilyen űrhangzást és sci-fi visszhangparádét még ők sem tudtak anno produkálni hangzás tekintetében. Persze nem adtuk és most már közzétesszük élvezhető formában is, mert a szám is ,mi is és a közönség is megérdemli. Na, akkor jöjjön a parancsnok dala,ARRIVA,ARRIVA,OLLÉ!

A másik dal sem igényel túl sok magyarázatot. (Természetesen e sorok írója elhatárolódik a szövegben megjelenő durvaságtól, és senkit nem bíztat a dalban megfogalmazott magatartásminta követésére. Egyszerűen csak tudósít.) Megint a közösségi portálon közöltekre támaszkodunk:

Példa-és előképünk, a Ramones eredeti felállásának utolsó tagja is távozott a földi létből a közelmúltban, ezért egy általunk már kb. 22 évvel ezelőtt feldolgozott számuk újraértelmezésével szeretnénk tiszteletünket leróni a verhetetlen négyes előtt. Ez a változat a mai modern tömegközlekedés problémáit feszegeti.

Azoknak, akiket felzaklatott a zeneművészet fentebb bemutatott két hétköznapi vadhajtása, csendesen jeleznénk, hogy a Comandante (Hasta Siempre) című dal zenéjét és eredeti szövegét Carlos Puebla írta.

A magyar egyébként szöveg Haraszti Mikós műve.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. tré-fi szerint:

    Sokak nevében köszönöm, hogy hangot adtok nekik is.
    Sokaknak fontos, amit csinálnak!!!!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top