+ Zene

Fonó – a világ húsz legjobb kiadója között (WOMEX)

womex

A világ több száz lemezkiadója közül 2014-ben tizenkettedik a Fonó a WOMEX szerint. Tavaly a huszadik helyet szerezték meg.

A WOMEX a napokban tette közzé idei díjazottjainak listáját: több száz label közül került a Fonó – egyetlen magyar kiadóként – a húsz legjobb közé, a 12. helyre. A világ legjobb világzenei kiadóinak járó WOMEX Top Label elismerést minden évben a toplista-eredmények alapján állítják össze és jelentik be az októberi világzenei vásár előtt. A Fonó idén a Shutka Roma Rap: Me Sijum Underground/I Am Underground, a Karavan Familia: Asvin és a Lakatos Róbert és a Rév Zenekar: Révület c. lemezeivel került a rangos helyre.

A nemcsak kiadóként hanem koncerthelyszínként és az utóbbi években több fesztivál szervezőjeként is aktív Fonó igazgatója, Horváth László vallja: „Lemezt kiadni ma már nem biztos, hogy nyereséges vállalkozás, viszont a művészeket hihetetlenül inspirálja egy album megalkotása, ezért bennünket is. A zeneiparnak egy új CD olyan mint a színháznak egy bemutató, nélkülözhetetlen, ráadásul a zenekarok számára belépőt jelent a nagyobb fesztiválokra, célokat, lehetőségeket vázol fel. Az együttesek megállnának a fejlődésben, ha nem lenne olyan kiadó, aki vállalja ezt a feladatot.

Az elmúlt évben a Fonó tizenöt új albumot adott ki, a teljes, két évtized alatt összegyűlt portfoliójuk több mint 200 kiadványt számlál, többek között a Csík zenekar összes albumát, Herczku Ágnes, Lajkó Félix, Both Miklós, Dresch Mihály és a Cimbaliband lemezeit. Különleges volt 50 lemezes Új Pátria elnevezésű kiadványuk, amely az ezredforduló legjelentősebb hazai népzenei gyűjtésének, az Utolsó órának zenei anyagát tartalmazza. A Fonó tavaly Lajkó Félix toplista első lemezével és a Both Miklós FolkSide albumával jutott be a Top Label listára huszadikként, az idei portfolio mérete és eredményei alapján idén még jobb helyen végzett.

A World Music Charts Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata. Az első helyezettnek az azévi WOMEX-en díjat adnak át. Idén a német Glitterbeat Records kapja a listaelsőnek járó elismerést.

Korábbi első helyezettek:

2013: Riverboat Records/World Music Network (UK)

2012: Lusafrica (France)

2011: world village / Le Chant du Monde / harmonia mundi (France/USA/UK/Spain)

2010: world village / harmonia mundi (France/USA/UK/Spain)

2009: Crammed Discs (Belgium)

2008: Cumbancha (USA)

2007: Stern’s (UK)

2006: World Circuit (UK)

 

A Top Label lista elérhető a WOMEX weboldalán itt.

A Fonó idei új kiadványai elérhetőek itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top