+ Film

Botrány vagy tisztázás? – Roma-ügyek a CineFesten

miskolc-cinesfest-roma

Cséplő Gyuri nem megy Miskolcra! Nyilatkozat nyilatkozatot követ. Az újabb magyar önlejáratásra már a nyugati sajtó is odafigyel.

A miskolci Jameson Cinefest szervezői reagáltak a DunaDock nálunk is közölt nyilatkozatára, de – továbbiakból úgy tűnik – nem mindenki elégedett ezzel a válasszal:

A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői lezártnak tekintik a DunaDOCK csoporttal az elmúlt napokban a médiában is zajló vitát. A CineFest szervezői és a DunaDOCK között két hónappal ezelőtt szakadt meg a munkakapcsolat kizárólag szakmai okokból. Az akkor a két fél között keletkezett vitát most már látjuk, hogy sajnos nem sikerült meggyőzően lezárnunk és ebből félreértések adódtak.

A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programját fennállása óta csakis művészeti szempontok határozták meg és különös figyelmet szentel a kisebbségeknek. A fesztivál kapcsolódó programjainak egyik missziója, hogy olyan mozgóképeket mutasson be ingyen, melyek minden kisebbséggel kapcsolatos tolerancia erősítését szolgálják. A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kategorikusan elutasítja a rasszizmust és az ezzel kapcsolatos vádakat visszautasítja.

Az utóbbi tíz év programja egyértelműen bizonyítja a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitottságát és érzékenységét. Egyedülállóan a magyar filmfesztiválok között – immár hetedik éve kerül megrendezésre a fesztivál programjának részeként a a Roma-Kép címet viselő roma program, melynek keretében idén miskolci roma emberekről szóló portréfilmek kerülnek bemutatásra.
A DunaDOCK csoport azt a Schiffer Pál által rendezett Cséplő Gyuri című filmet akarta bemutatni a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amely 2011-ben már bemutatásra került ugyanitt, így semmi nem indokolja, hogy ugyanazt az alkotást egy nemzetközi filmfesztivál három éven belül újra levetítse.

A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is a megszokott programmal – amelyet augusztus második felében hozunk nyilvánosságra – várja az érdeklődőket szeptember 12. és 21. között.

Az előbbi magyarázat ismeretében a Magyar Filmművészek Szövetsége is hozzászólt a kérdéshez:

Nyilatkozat

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a miskolci Jameson Cinefest nemzetközi filmfesztivál vezetése a DunaDOCK programban nem engedélyezi bemutatni Schiffer Pál Cséplő Gyuri című klasszikus alkotását, valamint az utóbbi időszak legsikeresebb, több rangos nemzetközi fesztiváldíjat nyert magyar dokumentumfilmjét.

A betiltás indoka, hogy mindkét film a magyarországi romák helyzetéről szól.

A leghatározottabban tiltakozunk a rasszista, kirekesztő alapú politikai cenzúra ellen, szolidaritásunkat fejezzük ki a DunaDOCK-ot szervező fiatal kollégáinkkal és erre szólítjuk fel a Jameson Cinefest programjaiba meghívott magyar és külföldi filmeseket is.

A Magyar Filmművészek SzövetségénekElnöksége

A helyzetet tovább árnyalja a Cinefesthez sok szállal kötődő Vodál Vera nyilatkozata:

Én, Vodál Vera, a 2014-es Cinefest Miskolci Filmfesztivál kisjátékfilmes előzsűrijének tagja ezúton nyilatkozom, hogy a Duna DOCK szakmai programja kapcsán kialakult helyzet miatt nem tartok igényt az előzsűrizésért felajánlott honoráriumra és nem kívánok részt venni a 2014-es Cinefesten, továbbá minden ismerősömet a fesztivál bojkottjára buzdítom. Legalábbis azokat, akik hisznek az – Európai Unió Média Programja (a fesztivál egyik fő támogatója) által is képviselt – európai normákban és értékekben, továbbá a szakmai alapon történő kultúrafinanszírozásban.

Teszem mindezt úgy, hogy a fesztivál megszületése óta rész veszek a rendezvényen diákzsűri tagként / újságíróként / előzsűri tagként, a Cinefestnek rengeteg jó filmet, kávézást, szakmai programot, fantasztikus élményt, jó ismeretséget és barátságot köszönhetek, és rettentően elkeserítőnek tartom azt, hogy a Fesztivál szervezői hibás döntéseket halmoznak egymásra és ráadásként döntéseiket nem vállalják fel a nyilvánosság előtt.

„Mi egy pozitív képet szeretnénk mutatni a romákról, ahol a középpontban a romák által elért sikerek és személyes teljesítmény áll” – magyarázza  Bíró Tibor, a Cinefest fesztiváligazgatója a kialakult helyzetet. A Roma Sajtóközpont rövid írása tovább árnyalja a képet.
A német sajtó ingerküszöbét már elérte az ügy, s talán az sem véletlen, hogy tendenciát vélnek felfedezni a háttérben.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L6HuEbkMwr8

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Urbán-Szabó Béla szerint:

    Először botrány… Aztán majd, egyszer, valamikor tisztázás… Erről az egészről nekem a „Színlelni boldog szeretőt” jut az eszembe (Miskolczi Miklós).

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top