+ Tudomány

A vérvizsgálat kimutathatja az öngyilkosság kockázatát

öngyilkosság

Azt azért jó lenne végiggondolni, hogy jó-e, ha tudom, a véremben van a hajlam, hogy kinyírjam magam. Talán jó.

Egyszerű vérvizsgálat kimutathatja az öngyilkosság kockázatát – állapították meg amerikai kutatók. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai felfedezték azt a genetikai jelzőanyagot, amely stressz és a szorongás hatásaira érzékennyé teszi az emberi agyat. Olyan vegyi anyagokat tanulmányoztak, amelyek a SKA2 jelű gén működését befolyásolják. Ez a gén kulcsszerepet játszik a stressz miatt képződő hormonok hatásának megszüntetésében – olvasható az American Journal of Psychiatry című pszichiátriai szaklap friss számában.

Ha ennek a génnek a működését egy kémiai változás befolyásolja, akkor az agy nem tudja ellensúlyozni a stressz és szorongás miatt képződő hormonok hatását, és ez öngyilkosságra késztetheti az egyént.

A kutatók 150 agyból vett mintát tanulmányoztak. Olyan emberektől származtak a minták, akik között voltak mentálisan egészségesek és pszichiátriai betegek is. Közülük sokan vetettek véget az életüknek.

Megállapították, hogy az utóbbiak vérében igen nagy mennyiségben voltak jelen olyan anyagok, amelyek változtatnak a SKA2 génen: megakadályozzák, hogy ellensúlyozza a stresszhormonok hatásait.

Ezután megvizsgálták 325 résztvevő vérmintáját, és azt találták, hogy magasabb a gént befolyásoló biomarkereknek (biológiai jelzőanyagoknak) a szintje azoknál, akik öngyilkosságot kíséreltek meg, vagy gondoltak ilyenre.

Legalább öt-tíz évre van még szükség ahhoz, hogy a vérvizsgálati módszert használni lehessen – véli Zachary Kaminsky, a tanulmány vezető szerzője.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top