+ Tánc

Guinness-rekordkísérlet: 30 órás táncház élő népzenére

guinness

Akadnak hasonló fizikai megterhelést jelentő Guinness-rekordkísérletek is, mint például videónkon a farpofával diót törő japán férfi.

A leghosszabb táncház rekordját szeretnék felállítani a július 19. és 27. között megrendezendő 30. Téka Népművészeti Tábor lakói Nagykálló-Harangodon, ahol a tervek szerint harminc órán keresztül, élő népzenei előadás mellett táncolhatnak a résztvevők.

A Nyíregyháza közelében fekvő kisváros külterületén, igazi nomád körülmények között létrehozott népművészeti-hagyományőrző tábor idén ünnepli indulásának 30. évfordulóját, ebből az alkalomból a megszokott tematikus programok mellett egy rekordkísérletet is megtartanak – mondta Borsiné Sveda Anita táborvezető és Juhász Zoltán polgármester az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Tájékoztatásuk szerint a maratoni táncház Guinness-rekordkísérlete jövő hét szerdán délelőtt kezdődik a harangodi tánccsűrben, ahol a húsz néptáncpáros és a táncba bekapcsolódó érdeklődők élő népzenére rophatják egészen csütörtök délutánig. A csúcsdöntést a kállai kettőssel kezdi a húsz párt alkotó néptáncos, akiket váltásokban négy zenekar, többek közt a Bürkös és a Zöldsátor fog kísérni.

A tánc a rekordkísérlet előtt és után sem áll meg: az érdeklődők négyféle – magyarózdi, moldvai, felcsíki és dévaványai – táncot tanulhatnak meg, közülük kettőt már tavaly is elsajátíthattak az érdeklődők. A foglalkozásokba naponta kétszer, délelőtt és délután lehet bekapcsolódni. Ezen kívül lesz kemencés ételek készítése és kóstolója is, este pedig táncházakat rendeznek a bálgazdák.

A táborozók a már megszokott kézműves foglalkozásokban is részt vehetnek, lesz agyagozás, csipkeverés, fafaragás, gyöngyfűzés, gyékényezés, vesszőfonás, nemezelés, valamint ének- és tánctanítás.

Az idei Téka tábor számos újdonságot tartogat a táborlakóknak, akiket a szervezők idén szeretnénk bevonni a szervezésbe. A tábor honlapján olvasható információk szerint egy olyan gyűjtemény összeállítását tervezik, amelyen végigkövethető a tábor elmúlt harminc éve, a legjobb pillanatokat megörökítő fotó-, hang- és videofelvételekből pedig egy bemutatót rendeznek.

https://www.youtube.com/watch?v=gjoSeg34860&feature=player_embedded

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyula szerint:

    Gratulálok, az oldal szerkesztőinek, hogy pont egy ilyen ízléstelen videóval kell egy kontextusba hozni egy ilyen hírt…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top