+ Képzőművészet

Provokatív háborús múzeum 15,6 milliárdból

háború

A háborút nagyrészt férfi szemszögből bemutató tárlaton egy festmény olyan kisgyerekeket örökít meg, akiknek édesanyját egész napos munkára hívták be.

Műalkotásokkal gazdagított kontextusban mutatja be a 20. és 21. század háborúinak történetét a brit Imperial War Museum (IWM), amely az elmúlt két évben végzett és mintegy negyvenmillió fontot (15,6 milliárd forint) felölelő átalakítási munkálatokat követően, a héten nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

A múzeum két évvel ezelőtti bezárásáig az intézmény üvegtetejű átriuma a katonai eszközök egyfajta temploma volt, amelyben első világháborús biplánok, rakéták, harckocsik és tankok sorakoztak. Az intézmény új csarnokában ezeket a tárgyakat egy sor műalkotás, köztük Stanley Spencer, a Turner-díjas Steve McQueen és Bill Woodrow alkotásainak társaságában vehetik szemügyre a látogatók.

Nigel Steel, a múzeum vezető történésze szerint a tárlat célja, hogy a hadműveleti rész mögé tekintve megmutassa, milyen hatással volt a háború az emberek életére, és milyen társadalmi, politikai változásokat eredményezett. Mint hangsúlyozta, provokáció révén szeretnék kérdezésre sarkallni az embereket, és ehhez kiváló eszköz a művészet.

háború

Elsie Dalton Howland’s ‘A Nursery School for War Workers’ Children’ (1942)

A háborút nagyrészt férfi szemszögből bemutató tárlaton a női oldal is megjelenik: a második világháborús alkotások közt található például Elsie Dalton Howland 1942-es A Nursery School for War Workers’ Children című munkája. A festmény olyan kisgyerekeket örökít meg, akiknek édesanyját egész napos munkára hívták be a háború alatt – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Ez azt mutatja, hogy a háború miként változtatja meg a szerepeket a társadalom minden szintjén – magyarázta Steel. A gyerekek levetik a civil ruháikat és felveszik az óvodai egyenruhát, mert az anyjuk munkába megy. Ami a felnőttekkel történik, az megtörténik a gyerekeknél is.

A régi IWM egymástól elkülönítve mutatta be a tárgyakat, történeteket elmesélve egy-egy kiállításon keresztül. A két év alatt kialakított új átrium célja, hogy összefogja az „egymással párbeszédben álló” kiállításokat – a műalkotásokat, a tárgyakat, a fényképeket és az elmesélt történeteket -, hogy magával ragadja és provokálja a nézőt.

Az Imperial War Museum július 19-én nyitja meg ismét a kapuit a látogatók előtt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top