+ Ajánló

Kínzás és erotika témájú filmek fesztiválja a Bakelitben – BDSM

BDSM témájú filmek fesztiválja a Bakelitben

A BDSM Culture Fetish Film Festival Magyarországon első alkalommal kerül megrendezésre a BDSM Culture és a SCHWELLE7 – Budapest szervezésében, 2014. július 19-én a Bakelit Multi Art Centerben.

BDSM Culture Fetish Film Festival Magyarországon első alkalommal kerül megrendezésre a BDSM Culture és a SCHWELLE7 – Budapest szervezésében, 2014. július 19-én a Bakelit Multi Art Centerben.

Mi az a BDSM?

BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. (Wikipédia)

A BDSM témájú filmekben általában a fájdalom adása és/vagy elviselése okoz élvezetet a szeánsz-szerű szerepjátékok résztvevőinek. Az ilyen jellegű szerepjátékokban mindig van egy szenvedő és egy irányító, domináns fél. A játékban sokszor nem is kerül sor konkrét nemi aktusra. Példaként felidézhetjük Lars von Trier A nimfomániás című filmjének egyik jelenetét, melyben a főszereplő egy BDSM klubba jár tulajdonképpen kínoztatni magát.

https://www.youtube.com/watch?v=_1DfFbI6Z8Y

A BDSM, mint szubkultúra egyre gyakrabban szerepet kap a médiában, művészeti alkotásokban elsősorban nyugati országokban, de a japán anime és manga képregényeg világába is beszivárogtak már a kötözős, kínzós szerepjátékok. Magyarországon a téma jóval nagyobb tabunak számít. Elsődlegesen deviáns parafíliaként tekintenek a jelenségre, melynek kialakulásában több örökölt tényező és környezeti behatás is szerepet játszhat.

Gyömbér Béla, a fesztivál egyik szervezője szerint:

A vetítésre kerülő filmalkotások egytől-egyig igényes szellemi alkotások. Természetesen van olyan film, amely a vizuális megjelenítésében inkább sokkoló jellegű, de az is inkább művészi, semmint pornográf  jelleggel. A filmek zöme ettől függetlenül inkább a témakör lelkivilágába enged betekintést. Mindezek mellett családi dráma, dokumentumfilm és művészfilm egyaránt megtalálható a programban. Összességében tehát a program érdekes lehet azok számára akik a szubkultúra részeként már találkoztak hasonló életszituációkkal és azoknak is, akiket csak érdekel ez a külső szemlélőként talán furcsa, érthetetlen és sztereotípiákkal megbélyegzett világ. Az, hogy egyáltalán milyen módon jelenik meg a fétis vagy a BDSM filmvásznon, illetve mit tekintünk annak, normálisnak, atipikusnak vagy épp deviánsnak az zömmel a közönség, és így áttételesen a társadalom döntésén fog múlni.

A BDSM Culture Fetish Film fesztivál programja a 2013-ban, Kielben megrendezésre került 6. Fetisch Film Festival tematikájára épül. A cél a kortárs fétis és BDSM szellemiségű filmek hazai bemutatása, illetve egy olyan kulturális kapcsolódási pont létrehozása Magyarországon, ahol a BDSM/Fetish/Extrém irányzatok iránt érdeklődő szubkultúra és az ezt befogadni képes nagyközönség, valamint a hazai és külföldi alkotóművészek is visszatérő jelleggel találkozni tudnának egymással.

https://www.youtube.com/watch?v=vl3eTXz_0lQ

Program:       10:00-10:15 MEGNYITÓ/OPENING

10:15-10:39 THE CHAUFFEUR

Directed by Maud Ferrari (USA)

24 minutes, english language

 

10:45-11:03 DA KINK IN MY LAIR

Directed by Yulia Petrauskas (Canada)

18 minutes, english language

 

11:10-11:48 EROTICIDE

Directed by Matthew Saliba (Canada)

38 minutes, english language

 

11:48-12:00 SZÜNET/BREAK

 

12:00-14:00 REMEDY

Directed by Cheyenne Picardo (USA)

120 minutes, english language

 

14:00-15:00 EBÉDSZÜNET/BREAK

 

15:00-15:04 FETISH

Directed by Gaetano Guido (USA)

4 minutes, english language

 

15:10-15:38 SAINT AND WHORE

Directed by Anne Zohra Berrached (Germany)

28 minutes, german language with english subtitles

 

15:45-15:53 JUMPCUT

Directed by Saskia Quax (Netherlands)

8 minutes, no talking (english text insert at beginning)

 

16:00-16:40 MY DAY WITH TARNA

Directed by Chris Caliman (Germany)

40 minutes, german language with english subtitles

 

16:45-17:57 PAN PLAY DECADENCE

Directed by Giovanni Aloi (Italy)

72 minutes, italian language with english subtitles

 

18:00-18:06 PROMETEO

Directed by Ignacio F. Rodó (Spain)

6 minutes, no talking

 

18:10 ZÁRÁS/CLOSING

 

Afterparty 18:00-22:00

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top