+ Gondolat

Megennéd a haverod maradékát? – Regisztrálj a Piqniq-re és megteheted!

A Piqniq nevű mobilalkalmazás használatával beleshetsz a szomszéd konyhájába, kérhetsz az ételből egy adagot, majd te magad is felajánlhatod a főztöd maradékát másoknak, hogy az étel ne a kukában landoljon.

A Piqniq nevű mobilalkalmazás használatával beleshetsz a szomszéd konyhájába, kérhetsz az elkészült finomságból egy adagot, majd te magad is felajánlhatod a főztöd maradékát másoknak, közös evészetet szervezhetsz, hogy az étel ne a kukában landoljon.

Piqniq app-1

Ezt már úgyse eszi meg senki! – felkiáltással dobjuk naponta szemetesbe az ételmaradékot, miközben meglehet, hogy a felettünk lakó éppen azon töri a fejét, mit és miből főzzön. Tekinthetjük hobbinak vagy jótékonykodásnak, kétségtelen, hogy a főztödet másokkal megosztani igazán becsülendő dolog, megalkotni egy alkalmazást, hogy a kajamegosztás gördülékenyen működjön, talán még becsülendőbb. A BBC érdeklődését is felkeltette a magyar alkalmazás, korábban az index.hu beszélgetett a készítőkkel (Török János, Kiss Tamás, Szilágyi Misi, Buzás Alíz) az akkor még félkész app.-ről.

A Piqniq csapata, Fotó: BBC News

A Piqniq csapata, Fotó: BBC News

Kiss Tamás, a Piqniq alkalmazás egyik alapítója külföldi útjai során törte a fejét az ételmaradékok továbbadásán, korgó hassal, házikosztra áhítozva a vonaton:

Azt szerettem volna, ha létezne egy olyan alkalmazás, amellyel beleshetünk a szomszéd konyhájába, megnézhetjük mit főz éppen,mi van a hűtőjében és aztán kapcsolatba is léphetnénk velük valahogyan.

Szilágyi Judit, a Piqniq egyik lelkes felhasználója gyakran tölti azzal az estéit, hogy az egyetemről hazaérve főzőcskézni kezd – másoknak.

A főzés a legnagyobb hobbim. Persze más az, ha nincs kivel megosztanod az ételt, amit főztél, és az is más, ha egyszerűen csak túl sokat csináltál valamiből. Miért ne adnád oda másoknak azt az adagot, amire már nincs szükséged?

Fotó: BBC News

Az online kajacsere persze nem magyar találmány. Az angol Casserole Club is arra bíztatja látogatóit, hogy osszák meg főztjüket azokkal a szomszédaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel, akik nem tudnak főzni maguknak. A görög Cookisto olyan közösségnek indult, ahol a családok együtt főzhettek, így pénzt és időt spórolhattak meg. Mára a házikosztért elfoglalt üzletemberek fizetnek is, így bizonyos családok számára az, ha picit többet főznek az ebédből, kiegészítő bevételi forrást jelent.

Fotó: BBC News

A Piqniq a jófej kajamegosztáson túl szintén használható pénzszerzésre. Az utóbbi években sokan járják az irodákat, plázákat, és az otthon készített szendvicseiket, süteményeiket, vagy éppen csak a kertben megtermesztett gyümölcseiket árulják a dolgozóknak. Ez a kereskedelmi forma persze nem teljesen legális, de a legalizálás már több országban megtörtént. Amerika több államában minimális adózással lehet árusítani a házikosztot. A Piqniq egyrészt népszerűsíti az otthon készített ételeket, másrészt arra is lehetőséget nyújt, hogy az árusok ne potyára menjenek különböző helyekre az ételekkel: az alkalmazáson belül láthatják, melyik utcában ennének szívesen házilag készített süteményt a megfáradt irodisták.

Az alkalmazás promo-videója ezen a linken nézhető meg:

Az akció több országban váltott ki ellenérzéseket. Sokan érvelnek azzal, hogy nem tudhajtuk milyen higiéniai körülmények között készültek azok az ételek, amikből a neten keresztül kérünk egy adagot. A legjobb háziasszonyok is követnek el hibákat, elfelejtenek megmosni valami, vagy rosszul tárolják a kész ételt. Kiss Tamás szerint azonban az ilyen jellegű alkalmazások, weboldalak célja, hogy egy nyitott közösséget hozzon létre, ahol az emberek valamilyen módon bíznak egymásban.

Ha vendégségbe mész se tudod, pontosan hogyan készültek az ételek. Ha az irodába valaki behoz egy tálca sütit, amit a nagymamája készített, nem kérdezgeted arról, hányszor mosott kezet, miközben sütött. Az alkalmazás használatakor lehetőséged van arra, hogy high-five-okat (a facebook like-hoz hasonló elismerő klikkeket) ossz a számodra bevált séfeknek, az ételekről készült fotókon is láthatod, mire számíthatsz.

Angliában azonban a regisztrálóknak ki kell tölteniük egy tesztet, ami azt méri, mennyit tudnak a higiénikus főzésről. Csak azok használhatják a weboldalt, akik átmentek ezen a teszten, így valamennyire megelőzhető, hogy macskaszőr kerüljön a megigényelt piténkbe. Persze a teszt helyes kitöltése sem garantálhatja, hogy teljesen steril ételt kapunk a két házzal arrébb lelkesen kotyvasztó félig ismert egyetemista lánytól, de a finom házias ízek talán kárpótolnak majd a bizonytalanságért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top