+ Ajánló

A KOMA három kisfilmje Újpalotáról

A KOMA célja, hogy rendhagyó, izgalmas, korszerű eszközökkel dolgozzák fel a hagyományos helyi társadalmi és szociális problémákat. (Librarius-hír)

2014 elején indult a budapesti KOMA Társulat XVID nevű programja, amelynek keretében 10 újpalotai fiatal három csoportra bontva három rövidfilmet forgatott. A professzionális eszközökkel forgatott filmek külső megfigyelők és instrukciók nélkül készültek és a kisfilmek a fiatalok lakóhelyéről, Újpalotáról szólnak.

koma3

A létrehozók így vallanak az XVID programról: „a KOMA célja a programmal az, hogy rendhagyó, izgalmas, korszerű eszközökkel dolgozzák fel a hagyományos társadalmi és szociális problémákat, melyek a helyi lakosság mindennapjait meghatározzák. A videós formanyelv közelebb áll a ma emberéhez, nagy előnye, hogy egyszerre képes megvalósítani egy megfigyelő és egy aktív álláspontot: a forgatások révén nem csak egy egyszeri együttműködés valósul meg, de dokumentáció is készül egy pillanatnyi állapotról, mely utána hosszú időn keresztül elérhető és elemezhető – lenyomata egy közösségnek, egy közösségépítő munka kezdeti fázisának.”

A filmek itt tekinthetőek meg:

Spirál (Blaskó Marcell, Dobos Márk és Káté Dóra)

Hurok (Borvíz Endre, Nagy Attila, Puporka Erzsébet és Varga András)

Palota (Góman Márk, Papp Tibor, Surányi Renátó)

A filmeket márciusban a Pólus Moziban mutatták be, ahol a filmeket Salamon András és Fiantok Dániel értékelte, Fliegauf Bence pedig bátorító üzenetet küldött a készítőknek. Az XVID program pedig folytatódik, a nyár folyamán gyermekeiket egyedül nevelő szülőkről forgatnak újabb 3 filmet, a bemutató augusztusra várható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top